Ciste na zubima

Ciste na zubima predstavljaju patološku šupljinu koja je ispunjena cističnom tečnošću i obložena epitelnim omotačem. Najčešće nastaju kao reakcija organizma na infekciju koja se formira na koštanom tkivu zuba, tj. oko korena zuba.

Ciste na zubima predstavljaju patološku šupljinu koja je ispunjena cističnom tečnošću i obložena epitelnim omotačem. Najčešće nastaju kao reakcija organizma na infekciju koja se formira na koštanom tkivu zuba, tj. oko korena zuba. Mada se mogu razviti i u vilici i mekom tkivu – na obrazima, vratu, desnima ili usnama.

S obzirom da problem podjednako pogađa kako odrasle, tako i mlađe pacijente stomatološka ordinacija Dr Minić vam otkriva simptome koji ukazuju na postojanja ciste na zubu.

Kako nastaju ciste na zubima?

Prema načina nastanka ciste se dele u dve grupe. U većini slučajeva izazivaju ih bakterije koje potiču od kvara na zubu. Ukoliko se karijes na vreme ne otkloni postoji opasnost da se bakterije prošire duž kanala korena zuba i izazovu zapaljenje zubne pulpe. Iz inficirane pulpe infekcija može dalje da se širi u predeo vrha korena zuba, pa dolazi do lokalnog zapaljenja koštanog tkiva oko vrha korena zuba i nastanka gnojne kese koja se naziva cistom.

Međutim, ponekad proces nije ograničen, već prelazi u kosti i meka tkiva, stvarajući apscese (gnojna ispunjenja) i flegmone (upalu potkožnog vezivnog tkiva).

Osim karijesa, ciste na vrhu korena mogu se formirati i na zdravom zubu ako postoji izražena parodontopatija.

Za razliku od cisti na vrhu korena, folikularne se razvijaju oko neizniklog umnjaka ili očnjaka, što je još jedan od razloga zašto je neophodna terapija impaktiranih zuba u ortodonciji. Kako su njima podložni i mlečni zubi, jedan od uzročnika su i loše oralne navike kod dece.

Prema periodu pojavljivanja ciste na zubima mogu biti akutne i hronične. Akutne nastaju samo jednom, dok se hronične razvijaju sporo, sa gotovo neprimetnim početnim simptomima.

Kako prepoznati ciste na zubima?

Neretko, ciste na zubima ne pokazuju jasne simptome. Upravo zato se dijagnostifikuju tek kada dođu do određene veličine ili nastupe ozbiljne tegobe.

Nelagodnost ili bol prilikom žvakanja mogu da ukažu na postojanje cisti, zatim prevelika karijesna lezija, koja je obuhvatila veći deo zuba, nateklina kod korena ili tvrdo izbočenje na kosti iznad zuba. Usled infekcije odumire zubna pulpa. Zato dolazi do promene boje zube, a pojava neprijatnog sekreta iz nosa pokazuju da je cista perforirala sinus.

Čak i zub koji se klati ili odsustvo nicanja stalnog zuba se navode kao simptomi. Pojava otoka, crvenila i fistula kod korena iz koje se cedi gnojni sadržaj jasni znaci da postoji cista.

Koje su posledice nelečanja ciste na zubu?

Ako se na vreme ne započne sa lečenjem ciste nastaju ozbiljne komplikacije, koje mogu da ugroze ne samo oralno, već i zdravlje celokupnog organizma.

Širenjem, cista zahvata okolne zube, dovodeći do njihovog gubitka.

Ukoliko se nalazi u gornjoj vilici može da napreduje do sinusa, pa postoji opasnost da zapuši sinusnu šupljinu i izazove upalu sinusa, alergije, probleme sa disanjem. Ciste na zubima u donjoj vilici mogu da uzrokuju pucanje donje vilice, pa i da se prošire na limfne čvorove.

Lečenje ciste na zubu

Manje ciste moguće je sanirati čišćenjem kanala korena, odnosno ispiranjem zahvaćenog korena i popunjavanjem pastom koja pomaže stvaranju zdravog koštanog tkiva. Zahvaljujući razvoju savremenih metoda lečenja, u novije vreme se primenjuje laserski tretman. Na taj način se inficirano područje gotovo trenutno čisti od bakterija.

Kod većih cisti lečenje se izvodi hirurškim putem – cistostomijom i cistektomijom. Cistostomija se vrši kod velikih cista, kada je potrebno otkloniti i deo kosti, dok se cistektomijom uklanja cela cista odjednom. Obe intervencije se vrše u lokalnoj anesteziji, tako da pacijent ne oseća bol.

Cista na zubu neće sama od sebe proći, zato je ne treba negirati, već zakažite pregled u Stomatološkoj ordinaciji Dr Minić.

Najnovije sa bloga

Zakažite besplatan pregled ili on-line konsultacije!