Fluoroza-zuba-stomatoloska-ordinacija-dr-minic-1-(1)

Fluoroza zuba: zašto se javlja i kako se leči?

Fluoroza zuba je pojava belih linija ili pruga na zubima. Ova pojava se javlja kada mlađa deca konzumiraju previše fluora iz bilo kog izvora tokom dužih perioda kada su zubi u razvoju ispod desni. Kada se zubi niknu, osoba ne može razviti fluorozu.

Fluoroza zuba nije bolest i ne utiče na zdravlje zuba. U većini slučajeva efekat je toliko suptilan da bi ga samo stomatolog mogao primetiti tokom pregleda. Zanimljivo je da najčešći tip fluoroze nema uticaja na funkciju zuba i može zube učiniti otpornijim na kvarenje.

Zašto se javlja fluoroza zuba?

Fluor je važan mineral za svu decu. Naša usta sadrže bakterije koje se kombinuju sa šećerima iz hrane koju jedemo i pića koja pijemo – da bi proizvele kiselinu koja šteti našim zubima. Fluor je tu da štiti naše zube. Ali, previše fluora može izazvati nešto što se naziva fluoroza zuba.

Većina fluoroze rezultat je konzumiranja previše fluora pre 8. godine, dok trajni zubi još uvek u razvoju. Budite sigurni da deca nauče da ispljunu zubnu pastu, a ne da je progutaju.

Glavni uzrok fluoroze je neprimerena upotreba proizvoda za zube koji sadrže fluor, kao što su pasta za zube i sredstva za ispiranje usta. Ponekad deca toliko uživaju u ukusu fluorisane paste za zube da je progutaju umesto da je ispljunu.

Ali naravno da postoje i drugi uzroci fluoroze. Na primer, uzimanje veće količine preparata fluorida tokom ranog detinjstva može da izazove zubnu fluorozu. To može biti i fluorisana voda za piće ili voćni sokovi obogaćeni fluorom, kao i bezalkoholna pića.

Koji su simptomi fluoroze?

Simptomi fluoroze se kreću od jedva primetnih belih mrlja ili pruga do tamno smeđih mrlja i grube, ispupčene gleđi koja se teško čisti. Zubi na koje fluoroza ne utiče su glatki i sjajni. Takođe bi trebalo da budu bledo-kredaste bele boje.

Obratite se stomatologu ukoliko primetite da zubi vašeg deteta imaju bele pruge ili fleke ili ako uočite jedan ili više obojenih zuba.

Stomatolozi rangiraju težinu fluoroze koristeći sledeće kategorije:

  • Jedva primetni simptomi: na gleđi se vide male promene, od nekoliko belih fleka do povremenih belih mrlja.
  • Vrlo blagi simptomi: mala neprozirna papirnato bela područja rasuta na manje od 25% površine zuba.
  • Blagi simptomi: bela neprozirna područja na površini su obimnija, ali i dalje pogađaju manje od 50% površine.
  • Umereni simptomi: bela neprozirna područja utiču na više od 50% površine gleđi.
  • Ozbiljni simptomi: pogođene su sve površine gleđi. Zubi takođe imaju jamice koje mogu biti diskretne ili se mogu čak spojiti zajedno.

Kako se tretira fluoroza zuba?

U mnogim slučajevima, fluoroza zuba je toliko blaga da nije potrebno lečenje. Takođe, ovo stanje može uticati samo na bočne zube – pa se ne može ni videti.

Kada je u pitanju tretman fluoroze zuba, najviše se radi na poboljšanju izgleda zuba – što je u domenu estetske stomatologije.

Izgled zuba pogođenih umereno teškom fluorozom može se značajno poboljšati raznim tehnikama. Većina njih je usmerena na maskiranje fleka/promena boje na zubima.

Ovakve tehnike mogu uključivati:

  • Izbeljivanje zuba i druge tehnike za uklanjanje površinskih mrlja (međutim, treba naglasiti da izbeljivanje zuba može privremeno pogoršati pojavu fluoroze)
  • Tehnika vezivanja, kojim se zub oblaže tvrdom smolom koja se vezuje za gleđ
  • Krunice
  • Viniri
  • Specijalizovana pasta za zube na bazi kalcijum – fosfata koji se ponekad kombinuje sa metodama poput mikroabrazije kako bi se minimizirala promena boje zuba

Ukoliko još uvek nemate izabranog stomatologa za svoje dete, vreme je da to učinite.

Stomatološka ordinacija Dr Minić uključuje tim iskusnih stručnjaka koji se bave i dečijom stomatologijom. Izabrani stomatolog može da proveri zdravlje zuba i usne duplje vašeg deteta, pruži vam neophodne savete o brizi o njegovom oralnom zdravlju i pobrine se da vaše dete unosi dovoljno fluora. Kada su u pitanju deca, najvažnije je staviti akcenat na preventivnoj stomatologiji. Zato nas kontaktirajte i zakažite pregled još danas.

Najnovije sa bloga

Zakažite besplatan pregled ili on-line konsultacije!