Hiperplazija desni – stomatološki problem koji ne smete ignorisati

Hiperplazija desni se definiše kao prekomeran rast mekog tkiva oko zuba.

Ovaj stomatološki problem može biti veoma neugodan i bolan ukoliko se ne tretira na vreme. Ignorisanjem hiperplazije desni povećava se rizik od nastanka ozbiljnih oboljenja desni.

Hiperplazija desni – Uzroci ovog stomatološkog problema

Kao što smo već naglasili, hiperplazija desni se odnosi na uvećanje desni, odnosno preteran rast mekog tkiva oko samih zuba. Glavni i osnovni uzrok ove pojave jeste loša oralna higijena. Hiperplazija desni nastaje i kao posledica upotrebe određenih lekova.

Ukoliko se ne tretira, ovo stanje se može pogoršati i tada nastaju pravi stomatološki problemi. Ona može uticati i na pravilan raspored zuba u vilici, a neretko dovodi i do drugih bolesti desni.

Dakle, kako bi se hiperplazija desni uspešno rešila, neophodno je vođenje računa o zdravlju zuba, kao i o zdravlju desni, odnosno gingive. U retkim situacijama, neophodna je i stomatološka intervencija, odnosno operacija kako bi se ovaj problem tretirao. U najvećem broju slučajeva, hiperplazija gingive rešava se jednostavno poboljšavanjem oralne higijene i redovnim posetama stomatologu.

Među drugim uzročnicima ove bolesti desni najčešće spadaju lekovi koji se koriste u tretiranju visokog krvnog pritiska ili u lečenju epilepsije.

Naravno, loša higijena je i dalje glavni uzročnik većine oboljenja usne duplje, pa tako i hiperplazije desni.

Hiperplazija desni – simptomi ovog oboljenja desni

Hiperplazija desni se ispoljava u vidu uvećanih i otečenih desni. Desni mogu biti osetljive na dodir, a neretko dolazi i do krvarenja desni i na najmanju iritaciju.

Simptomi hiperplazije desni slični su simptomima gingivitisa.

Uporedo sa uvećanjem desni odnosno gingive možete iskusiti i neke od sledećih simptoma:

  • Neprijatan zadah
  • Upala desni
  • Bol
  • Senzitivne desni
  • Naslage na zubima

Dakle, simptomi mogu varirati od blažih ka snažnijim, ukoliko se hiperplazija ne tretira na vreme. Crvene, upaljene, uvećane i na dodir osetljive desni koje krvare gotovo uvek su pokazatelj da određeni problem postoji sa desnima. Zato je veoma je važno imati ustaljenu rutinu oralne higijene i naviku posećivanja odabranog stomatologa.

Neprijatan dah može se rešiti jednostavnim pranjem zuba tri puta na dan.

Ukoliko su vaše desni osetljive, najbolje je birati mekšu četkicu za zube i pastu za osetljive zube. Na taj način smanjiće se i krvarenje prilikom pranja zuba.

Korišćenje konca za zube savetuje se kako biste se rešili svih nečistoća između zuba do kojih četkica ne dopire.

Tečnost za ispiranje usta dostupna vam je u gotovo svakoj drogeriji, a odličan je način da se rešite svih bakterija.

Taloženje mekih naslaga na zubima utoliko je lakše ukoliko su zubi skoro celi prekriveni desnima. Kada su desni toliko uvećane, odnosno kada je hiperplazija desni već napredovala, lakše će se razviti i ostale bolesti desni poput gingivitisa i parodontitisa.

Pored dobre oralne higijene, redovne posete stomatologu najbolja su preventiva ove bolesti. U sklopu same posete, vaš stomatolog će vam dati sve smernice kako da održavate svoje zube jakim i zdravim.

Stomatološka ordinacija Dr Minić – zajedno sa vama na putu do savršenog osmeha

Stomatološka ordinacija Dr Minić i tim stomatologa sa višegodišnjim iskustvom uvek su vam na raspolaganju, koji god stomatološki problem imali.

Nudimo vam sledeće usluge:

Preventivna stomatologija – obuhvata pregled zuba i vilice, davanje saveta o održavanju oralne higijene, uklanjanje mekih i tvrdih naslaga, zalivanje fisura, kao i fluorisanje zuba
Stomatološka protetika – ugrađivanje krunica, kao i izrada totalnih i parcijalnih proteza
Parodontalna hirurgija – hirurška obrada parodontalnih džepova, Mukogingivalna hirurgija, Frenektomija
Estetska stomatologija – izbeljivanje zuba

Pored klasičnih, standardnih usluga, naša ordinacija nudi vam i usluge dentalnog turzima. Ukoliko dolazite iz strane države, a želite da odradite određeni stomatološki zahvat odnosno proceduru, to možete učiniti kod nas. Ova usluga može obuhvatati i organizovanje celokupnog boravka u prestonici tokom trajanja stomatoloških procedura.

Stomatološka ordinacija Dr Minić – savršen partner za blistavo beli osmeh!

Najnovije sa bloga

Zakažite besplatan pregled ili on-line konsultacije!