• Bulevar Vojvode Mišića 33/1, Beograd
  • office@drminic.com
  • +381 (0) 63 210 026 | +381 (0) 11 2647 195

Izbeljivanje zuba – Lako do očaravajućeg osmeha

izbeljivanje zuba dr minić 1

Izbeljivanje zuba je veoma čest postupak u okviru estetske stomatologije. Razlozi zbog kojih se mnogi opredeljuju za ovu uslugu upravo su estetske prirode: svi žele holivudski blistave zube.

Međutim, beljenje zuba ne bi trebalo vršiti kod dece mlađe od 18 godina, kao i kod trudnica i dojilja.

Zbog čega je potrebno izbeljivanje zuba?

Boja zuba potiče od dentina, koji se nalazi ispod zubne gleđi. Što se dentin više mineralizuje, to je boja zuba svetlija. Zbog toga je neophodno u organizam redovno unositi namirnice bogate mineralima. Mlečni proizvodi, mahunarke i orašasti plodovi doprinose jačanju zuba, dok im određene namirnice nikako ne pogoduju.

Pri svakodnevnom konzumiranju obojenih napitaka i hrane, dolazi do zadržavanja tamnog pigmenta na zubnoj gleđi. Cigarete, kafa, crni čaj i vino, cvekla i bobičasto voće, ostavljaju tamne fleke na zubima, čineći ih neprivlačnim.

Prebojenost zuba se ne mora manifestovati samo na spoljnoj površini zuba. Njen uzrok se neretko nalazi i unutar dentina i gleđi, kao posledica endemske fluoroze ili primene antibiotske tetraciklinske terapije. Razlog neprirodne dentalne obojenosti može biti i endodontska terapija ili kakva trauma.

Redovnim pranjem, plak i diskoloracija se većim delom mogu ukloniti. Međutim, ponekad je teško običnom četkicom zaći u nepristupačni prostor između zuba. Zbog toga je preporučljivo redovno koristiti konac za zube, specijalne, interdentalne četkice i waterpik.

Kako se vrši ordinacijsko izbeljivanje zuba?

Ukoliko je ipak došlo do prebojenosti zuba i formiranja teško otklonjivih naslaga, najbolje je obratiti se stomatologu. Pre nego što se pristupi tretmanu beljenja, on će sanirati eventualna oboljenja usta i zuba. Nakon toga će, pomoću naročite skale, odrediti nijansu zuba koju treba postići.

izbeljivanje zuba dr minić 2

U Stomatološkog ordinaciji Dr Minić, izbeljivanje zuba se vrši najsavremenijom zoom-lampom i drugim efikasnim metodama. Ovom potpuno bezbednom i bezbolnom laserskom metodom, zubi se posvetljuju za dve do četiri nijanse. Tretman se izvodi u kratkom vremenskom intervalu i traje samo 15-ak minuta. Oksidacijom vodonik-peroksida i karbamid-peroksida, pospešenom LED svetlošću, zubna gleđ postaje primetno svetlija.

U našoj ordinaciji, ovim postupkom je moguće tretirati i avitalne zube, odnosno one kojima je izvađen živac. Čak i kod ovih zuba, moguće je postići veoma zadovoljavajuće rezultate.

Uklanjanje diskolorizacije zuba kod kuće

Uz stručne savete naših specijalista i preparate renomiranih proizvođača, moguće je vršiti izbeljivanje zuba i u kućnim uslovima.

Primenom inovativne splint-tray metode, pacijent delimično samostalno vrši izbeljivanje zuba. Ovaj postupak je vrlo jednostavan i podrazumeva uzimanje otiska zuba u ordinaciji. Nakon toga, izrađuje se specijalna silikonska navlaka (folija), koja se nosi kod kuće. U nju se aplikuje gel čije dejstvo traje nekoliko sati, pri čemu se zubi postepeno posvetljuju za nekoliko nijansi.

izbeljivanje zuba dr minić 4

Trej je potrebno nositi tri do četiri nedelje. Najpraktičnije ga je postavljati noću, u trajanju od najmanje četiri, a najviše osam sati. Nakon toga, prestaje dejstvo vodonik-peroksida.

Rezultati ovog načina izbeljivanja zuba mogu trajati dve do tri godine, u zavisnosti od oralne higijene pacijenta. Kod pušača i osoba koje svakodnevno konzumiraju obojene napitke, efekat beljenja nije tako dugotrajan.

Koliko je efikasan metod beljenja zuba?

Ako je pacijent sklon konzumiranju duvana ili obojenih namirnica, postupak beljenja se može ponavljati na svakih šest meseci. U tom slučaju, nošenje treja je kraće.

Budući da plombe nisu podložne beljenju, nakon završetka tretmana neophodno je izvršiti njihovu zamenu. Zubne nadoknade (viniri, krunice i mostovi) takođe se ne mogu podrvrći posvetljivanju.

izbeljivanje zuba dr minić 3

Beljenje zuba zoom-lampom smatra se pouzdanim i zdravstveno sigurnim za većinu ljudi. Usmerenjem snopa svetlosti određene talasne dužine, ne dolazi do zagrevanja i oštećenja zuba. Osim toga, savremeni gelovi koji se aplikuju sadrže fluor, koji doprinosi zdravlju zuba.

Zdravi zubi su lepi zubi

Zubi nisu samo ukras na našem licu. Oni su važni prevashodno zbog pravilnog funkcionisanja celokupnog ljudskog organizma. Zbog toga je veoma bitno uspostaviti i održavati dobru oralnu higijenu od najranijeg uzrasta. Roditeljski primer je najbolji vid prevencije bolesti usta i zuba, odnosno održavanja oralnog zdravlja.

Pravilnim pranjem zuba, bar dva puta dnevno, kao i redovnim stomatološkim kontrolama, možete puno učiniti za zdravlje svojih zuba. Od zubara ćete dobiti najbolje savete kako da negujete zube ili na koji način da rešite određeni problem.

Stomatološka ordinacija Dr Minić opremljena je najsavremenijim aparatima i materijalima za izbeljivanje zuba, sanaciju karijesa i ugradnju dentalnih nadoknada. Za brigu o zubima nikada nije kasno, a naši specijalisti će vam rado pomoći svojim savetima i efikasnim stomatološkim metodama.

2 Replies to “Izbeljivanje zuba – Lako do očaravajućeg osmeha”

  1. […] ali i izazovno stanje. Promena plombe ili popravka karijesa biće izvedene na bezbolan način. Estetske stomatološke intervencije, poput izbeljivanja ili peskiranja zuba, takođe su moguće tokom drugog […]

  2. […] Izbeljivanje zuba i druge tehnike za uklanjanje površinskih mrlja (međutim, treba naglasiti da izbeljivanje zuba može privremeno pogoršati pojavu fluoroze); […]

Comments are closed.