Kserotomija - sindrom suvih usta

Kserostomija – sindrom suvih usta

Kserostomija, tj. sindrom suvih usta predstavlja stanje u kome je smanjeno lučenje pljuvačke. Sam naziv ukazuje na prirodu problema. Naime, ime potiče od grčkih reči „xeros“, što znači “suv” i „stoma”, tj. „usta”.

Pljuvačka ima višestruku funkciju u organizmu. Ona, pre svega, kontroliše pH vrednost usne duplje i omogućava žvakanje i gutanje hrane. Pomaže i čulu ukusa i olakšava govor. Takođe, štiti zube od karijesa i bolesti desni, jer podstiče samoprečišćavanje usne duplje.

Normalni novo pljuvačke iznosi od 0,4 do 0,5 ml u minuti. Ukoliko lučenje pljuvačke opadne ispod 0,2 ml u minuti, onda možemo reči da postoji kserostomija.

S obzirom da istraživanja pokazuju da se sa sindromom suvih usta suočava oko 20 odsto odrasle populacije Stomatološka ordinacija Dr Minić vam otkriva moguće uzroke problema.

Zašto se javlja kserostomija?

Brojni su faktori koji dovode do sindroma suvih usta. Starenje je jedan od njih. Razlog leži u činjenici da se tokom godina lučenje pljuvačke smanjuje. Tome doprinosi i upotreba lekova, jer organizam više ne može da ih pravilno preradi, kao i neadekvatna ishrana koja je česta kod starijih.

Međutim, kserostomija se može javiti i kod mlađih generacija, posebno onih koji dugo koriste lekove protiv bolova. Zatim, za lečenje depresije, kancera, visokog krvnog pritiska i neuroloških problema. Sam način života je još jedan od pokretača. Prekomerno konzumiranje alkohola i duvana smanjuje lučenje pljuvačke.

Kserotomija - sindrom suvih usta

U pojedinim slučajevima, sindrom suvih usta izazvan je drugim zdravstvenim problemima. Dijabetes, bolesti bubrega, štitne žlezde, HIV, Sjögrenov sindrom, Alchajmerova bolest, moždani udar, sarkoidoza, amiloidoza – samo se neke od bolesti povezani sa njim.

Kako se prepoznaje kserostomija?

Osećaj suvih usta je karakteristični simptom ovog sindroma. Često se javlja i osećaj lepljivosti, žarenje i peckanja u ustima.

Kako je lučenje pljuvačke smanjeno dolazi do promena u njenom sastavu, te ona postaje gusta. Primetan je i loš dah, kao i izmenjen ukus u ustima.

Poteškoće sa žvakanjem, govorom i gutanjem mogu da ukazaju na kserostomiju. Neretko ih prati bol u grlu i promuklost.

Kako se leči kserostomija?

Sindrom suvih usta ne treba zanemariti, jer može da izazove brojne stomatološke probleme.

Usled smanjenog lučenja pljuvačke, otežano je samoprečišćavanje zuba, što pogoduje razmnožavanju bakterija. Zbog toga su kod ljudi sa suvim ustima česti karijes i upala desni, koja se može razviti u ozbiljno oboljenje – parodontopatiju.

Kao posledica suvih usta javljaju se kandidijaza i infekcije pljuvačnih žlezda, dok usne postaju ispucale tako da se stvaraju neprijatne ranice na uglovima.

Kserotomija - sindrom suvih usta

Mogu nastati i problemi prilikom nošenja fiksne proteze zbog smanjenog lučenja pljuvačke.

Imajući ovo u vidu veoma je važno na vreme otkriti uzrok koji je doveo do kserostomije. Za stimulisanje rada pljuvačnih žlezda preporučljiva je upotreba veštačkog salivarnog spreja i čajeva od kamilice i žalfije. Dok konzumiranje kafe, alkohola, cigareta i slatkih namirnica treba svesti na minimum.

Loše oralne navike kod dece i odraslih treba zameniti pravilnom tehnikom pranja zuba uz upotrebu odgovarajuće četkice i paste. Svakako redovne kontrole su osnova sprečavanja svih problema sa zubima i mekim tkivom usne duplje, uključujući i kserostomiju.

Zato još danas zakažite pregled u Stomatološkoj ordinaciji Dr Minić. 063 210 026

Najnovije sa bloga

Zakažite besplatan pregled ili on-line konsultacije!