Lečenje kanala korena zuba

S obzirom na kompleksnost, endodontska terapija je mnogima asocijacija na bol. Ranijih decenija lečenje je, zaista, bilo veoma bolno, dok je razvoj savremene stomatologije pacijente oslobodio bola.

Lečenje kanala korena zuba predstavlja veoma čestu endodontsku terapiju.

Zub je izgrađen iz 3 sloja. Na površini se nalazi providna i čvrsta zubna gleđ, ispod nje je dentin, koji daje boju zubu, dok poslednji sloj čini meko tkivo koje se naziva pulpa ili srž, mada se neretko u narodu naziva i “živac”. Ona se sastoji od ćelija, kolagena, elastičnih i nervnih vlakna, kao i krvnih i limfnih sudova. Zubna pulpa se prostire kako na gore, prema krunici, tako i prema dole, tj. ka vrhu korena. Okružena je tvrdim tkivom korena zuba.

Kada je potrebno lečenje kanala korena zuba?

Zubna pulpa igra važnu ulogu u rastu i razvoju zuba. Kada mlečni zubi u potpunosti budu zamenjeni stalnim i završi se formiranje zubnog niza, nervi u pulpi preuzimaju senzornu funkciju, odnosno oni reaguju na nadražaje u ustima, kao što su toplo ili hladno. Upravo njihove naglašene reakcije su znak da nešto nije u redu i da je vreme da posetite stomatologa.

Glavni krivac za to jeste karijes koji nije saniran na vreme, pa postoji opasnost da bakterije prodru u dublje slojeve zuba, prerastajući u infekciju.

Osim karijesa, napukao zub koji je izazvala trauma ili bruksizam stvara pogodno tlo za širenje bakterija. Vremenom, one dovode do razvoja ozbiljne infekcije ili apscesa, pa postoji rizik od izumiranja pulpe, gubitka koštane mase, ali i gubitka samog zuba. Karakteristični simptomi infekcije su jak bol, otok u predelu lica i vrata, oticanje desni i visoka temperatura.

Da bi se sprečio poslednji stadijum napredovanja infekcije, koji vodi ka vađenju, neophodno je lečenje kanala korena zuba, pri čemu zub nastavlja svoju funkciju kao i do tada, dok će hranjive materije dobijati preko mekog tkiva koje okružuje njegov koren.

Šta podrazumeva lečenje kanala korena zuba?

Pre nego što se započne sa lečenjem kanala potrebno je snimiti zub kako bi se utvrdio stepen oštećenja.

Zavisno od stanja u kome se zub nalazi lečenje se sprovodi u jednoj ili više poseta. Kada je pulpa upaljena, ali nije prisutna infekcija unutar kanala korena, terapija se završava tokom jedne posete pacijenta. U suprotnom potrebno je detaljno lečenje.

Najpre se zub otvara kroz krunicu i vrši čišćenje i ispiranje bakterija, raspadnutih organskih sastojaka i bakterijskih toksina koji su nastali nakon propadanja zubne pulpe. Pomoću malih stomatoloških instrumenata kanal se mehanički obrađuje i obolela pupla otklanjanja.

Tek kada nema ikakvih znakova infekcije, može se obaviti trajno punjenje komora pulpe i praznog kanala korena, za to se koriste specijalne paste i kočići, čija je uloga da hermetički zatvore zub. Na taj način se sprečava ponovno nakupljanje bakterija i pojava novog inflamatornog procesa.

Završna faza obuhvata rekonstrukciju kruničnog dela zuba. Obično se vrši klasičnim plombiranjem. U pojedinim slučajevima stavljaju se nadoknade tako da je u lečenju kanala korena zuba uključena i stomatološka protetika.

Da li je lečenje kanala korena zuba bolna procedura?

S obzirom na kompleksnost, endodontska terapija je mnogima asocijacija na bol. Ranijih decenija lečenje je, zaista, bilo veoma bolno, dok je razvoj savremene stomatologije pacijente oslobodio bola.

Naime, čitav tretman se izvodi pod lokalnom anestezijom. U narednim danima može se javiti samo jača osetljivost za koju se prepisuju odgovarajući anelgetici.

Stomatološka ordinacija Dr Minić ima višegodišnje iskustvo u radu koje se prenosi na mlađe generacije.

Praćenje inovacija u dentalnoj praksi i upotreba isključivo najkvalitetnije opreme i materijala garantuju ne samo uspešno, već potpuno bezbolno lečenje kanala korena zuba, što potvrđuju i naši brojni pacijenti koji su zadovoljni svojim osmehom.

Najnovije sa bloga

Zakažite besplatan pregled ili on-line konsultacije!