Loše oralne navike kod dece - Stomatološka ordinacija dr Minić

Loše oralne navike kod dece – zašto su opasne i kako da ih iskorenite?

Loše oralne navike kod dece mogu dovesti do ozbiljnih stomatoloških problema, poput karijesa i bolesti desni. Velika opasnost leži u tome što se usvajanje pogrešnih oralnih navika u detinjstvu nastavlja i u odraslom dobu. Takođe, posledice loših navika po pitanju oralne higijene u detinjstvu mogu da se osete tek u odraslom dobu.

Od trenutka kada deca dobiju zube, počinju da razvijaju dobre i loše oralne navike. Srećom, polako i kroz greške učimo šta je dobro ili loše, pogrešno ili ispravno.

Kažu da je prevencija pola zdravlja – zato bolje sprečiti nego lečiti.

Loše oralne navike kod dece – Zašto su opasne?

Zdravlje zuba i usta je suštinski deo celokupnog zdravlja i blagostanja deteta. Loše oralne navike kod dece mogu dovesti do karijesa i bolesti desni.

Održavanje zdravih zuba i desni je doživotna obaveza – i počinje u najmlađem uzrastu. Što ranije naučite svoje dete pravilnim oralnim higijenskim navikama – poput redovnog pranja zuba, čišćenja zubnim koncem i ograničavanja unosa šećera – lakše ćete izbeći stomatološke procedure i dugoročne zdravstvene probleme.

Loše oralne navike kod dece mogu dovesti do:

 • Oštećenja zuba
 • Propadanja zuba
 • Gubitka zuba
 • Oštećenja mekog tkiva usne šupljine

Svi ovi stomatološki problemi se mogu izbeći i ispraviti prepoznavanjem potencijalno loših oralnih navika.

Koje su najčešće loše oralne navike kod dece?

1) Previše agresivno pranje zuba

Previše jako i agresivno četkanje zuba četkicom sa najlonskim čekinjama može oštetiti površine zuba i korena i dovesti do recesije desni.

Rešenje je naučiti decu od malih nogu da svakodnevno nežno četkanje zuba dovodi do uklanjanja meke naslage koja se stvara. Ne treba biti preterano agresivan kod pranja zuba! Poliesterske četkice su najmekše četkice za zube na raspolaganju i predstavljaju najbolju opciju. One efikasno uklanjaju naslage koje mogu dovesti do karijesa i bolesti desni, a pritom ne oštećuju zube i desni.

2) Sisanje prstiju

Ova loša navika može dovesti do deformacije gornje i donje vilice. Takođe, kako deca stare, na rukama imaju sve više i više bakterija. Sisanje prstiju je vrlo nezdravo u stomatološkom smislu – mada se sa aspekta psihologije smatra normalnom pojavom kod mališana.

3) Žvakanje tvrdih predmeta (uključujući led i tvrde slatkiše, bombone)

Loše oralne navike kod dece - Stomatološka ordinacija dr Minić

loše oralne navike kod dece svakako spada i žvakanje tvrdih predmeta – naročito slatkiša. Žvakanje tvrdih predmeta poput leda ili tvrdih slatkiša može dovesti do lomljenja zuba. Ako ovi tvrdi slatkiši sadrže šećer, onda može nastati još jedan problem. Kako se šećer lepi za zube, on privlači bakterije koje uzrokuju karijes.

4) Škripanje i stiskanje zuba

Uporno škripanje zuba (bruksizam) kod dece može prouzrokovati trošenje i na kraju lomljenje zuba. To može dovesti do problema sa vilicom.

5) Konzumiranje gaziranih napitaka

Šećeri i kiseline iz gaziranih i generalno zaslađenih sokova dovode do propadanja zuba.

6) Grickanje noktiju

Grickanje noktiju može dovesti do lomljenja i oštećenja prednjih zuba. To je loša navika koja može početi još u detinjstvu.

7) Upotreba žvakaće gume

Šećeri se brzo skupljaju u ustima male dece, stvarajući žarište za rast bakterija koje uzrokuju karijes.

Kako sprečiti da dođe do stomatoloških problema kod dece?

Održavanje zuba i oralne duplje čistim i zdravim je svakodnevna obaveza. Stomatolog može naučiti vaše dete kako pravilno da brine o zubima i desnima.

Evo nekih najznačajnijih koraka kada je u pitanju preventivna dečija stomatologija:

 • Pranje zuba pastom sa fluorom najmanje dva puta dnevno;
 • Korišćenje četkice za zube sa mekanim čekinjama, poput poliesterskih;
 • Korišćenje konca za zube za čišćenje interdentalnog prostora barem jednom dnevno;
 • Smanjenje unosa šećera;
 • Izbalansirana ishrana sa puno povrća i voća;
 • Izbegavanje stavljanja u usta i griženja tvrdih predmeta (uključujući bombone i tvrde slatkiše);
 • Redovne posete stomatologa.

Nesumnjivo je da su loše oralne navike kod dece, pogotovo danas, i te kako prisutne. Zbog toga se u praksi srećemo sa sve većim brojem dece sa stomatološkim problemima. Karijes je najdominantniji, ali tu su i recesija desni, prelom i oštećenje zuba. Deca treba što ranije da nauče razliku između dobrih i loših oralnih navika.

Iskusni i stručni stomatolozi – pre svega orjentisani ka dečijoj stomatologiji, uz roditelje zaista mogu pomoći da se izbegnu loše oralne navike kod dece.

Stomatološka ordinacija Dr Minić se, između ostalih oblasti, bavi i dečijom stomatologijom. Pored preventivne stomatologije, takođe se bavimo i stomatološkim tretmanima kod dece.

Budite slobodni da nas kontaktirate i naš stručni tim dečijih stomatologa će vam dati najbolje savete i pružiti najbolji stomatološki tretman.

Najnovije sa bloga

Zakažite besplatan pregled ili on-line konsultacije!