Okrnjeni prednji zub

Okrnjeni prednji zub narušava lepotu vašeg osmeha.

Lepi i beli zubi u blistavom osmehu mnogo su više od ukrasa na licu. Oni su svojevrsno sredstvo komunikacije među ljudima, koje čini da se osećamo bolje. Neretko su presudni za formiranje mišljenja o nekom pri upoznavanju, jer složićete se, na osnovu stanja zuba možemo mnogo da zaključimo o životnim navikama osobe, pa nikako ne smete da dozvolite da se u vašem zubnom nizu nađe okrnjeni zub, posebno ne prednji koji je prvi na udaru pogleda drugih.

Zašto dolazi do oštećenja prednjih zuba?

Zub je kalcifikovani organ. Sastoji se od gleđi, dentina, cementa i vezivnog tkiva – zubne pulpe.

Površinu prekriva gleđ, tj. mineralno tkivo koje sadrži 4 do 6 odsto organskih i 94 do 96 odsto neorganskih materija. Iako predstavlja najtvrđi deo zuba, to ne znači da je neuništiva. Naime, hranu koju unosimo u toku dana bakterije iz usne duplje razlažu, stvarajući kiselinu. Ona deluje na površinu zuba, dovodeći do postepenog slabljenja gleđi, pa postoji opasnost da usled bilo kakvih spoljašnjih uticaja, kao što je grickanje orašastih plodova ili bombona, nastanu oštećenja zuba. Takav zub se naziva okrnjen!

Kako sanirati okrnjeni prednji zub?

Zavisno od stepena oštećenja bira se metoda za saniranje okrnjenog prednjeg zuba. U slučaju malih fraktura za restauraciju zuba koriste se kompoziti. Zub se, najpre, detaljno očisti, zatim izbrusi i hemijski obradi kako bi se stvorila dobra podloga koja će prihvatiti kompozitni materijal.

Nakon toga sledi nanošenje bele plombe i oblikovanje tako da poprima ujednačenu boju i oblik sa ostatkom površine zuba, pa je nemoguće videti gde je bio okrnjeni prednji zub.

Da bi se materijal učvrstio primenom svetlosti visoke talasne dužine vrši se polimerizacija. Poslednji korak jeste poliranje zuba, koji daje blistavi sjaj.

Viniri kao rešenje za okrnjeni prednji zub

Moderna stomatološka protetika velikim delom počiva na vinirima. U pitanju su stomatološke nadoknade u vidu tankih belih ljuspica. Postavljaju samo na prirodne zube i to sa prednje strane.

Obično se koriste za izbeljivanje zuba koji su nejednake visine, na taj način se postiže savršen zubni niz. Međutim, njima se rešava i problem manjih nepravilnosti u položaju, kao što je razmak između zuba, takođe služe za “popravku” okrnjenih prednjih zuba.

Za razliku od krunica postavljanje vinira ne zahteva veliko brušenje, pa spadaju u minimalno invazivni zahvat.

Porcelanski viniri izrađeni su od najkvalitetnije keramike. S obzirom da ovaj materijal propušta svetlost, oni u potpunosti “imitiraju” gleđ zuba, čime je zagarantovana prirodna belina osmeha.

Osim estetskih prednosti, viniri imaju i zaštitnu ulogu, oni ojačavaju zub i povećavaju njegovu funkcionalnost, dok izuzetna otpornost i održivost boje obezbeđuju trajnost i do 30 godina.

Nažalost, kod mnogih pacijenata prednji zub je toliko okrnjen da su potrebe krunice pre nego viniri.

Krunice za okrnjeni prednji zub

Ukoliko je stepen oštećenja velik, neophodne su krunice. One predstavljaju protetsku nadoknadu koja zamenjuje nedostajući deo oštećenog zuba. Ne samo da rehabilituju zub, već mu vraćaju funkcionalnost.

Izrađuju se od keramike i metala, pri čemu bezmetalne pokazuju brojne prednosti. Pre svega, krasi ih vrhunska estetika, koja ima moć da nadograđen zub učini gotovo istim kao prirodni. I sama procedura ugradnje je povoljnija, jer nije potrebno veliko brušenje kao kod metalnih krunica, pa je time očuvano i zubno tkivo. Visok stepen čvrstine omogućava višegodišnju postojanost.

Nemojte da dozvolite da okrnjeni prednji zub utiče na vaše samopouzdanje, posetite na vreme Stomatološku ordinaciju Dr Minić. Stručni tim iskusnih stomatologa specijalista i najkvalitetniji stomatološki materijali pružiće najbolje rešenje za vaš oštećeni zub.

Najnovije sa bloga

Zakažite besplatan pregled ili on-line konsultacije!