• Bulevar Vojvode Mišića 33/1, Beograd
  • office@drminic.com
  • +381 (0) 63 210 026 | +381 (0) 11 2647 195

Parodontopatija – Kada treba potražiti pomoć?

parodontopatija dr minić 2

Parodontopatija predstavlja veoma ozbiljno progresivno oboljenje koje zahteva hitnu terapiju. Pored karijesa, smatra se najčešćim oboljenjem usta i zuba.

Parodontoza, kako se ova bolest još naziva, ubrzano razara dentalno tkivo. Razaranje se najpre manifestuje kao povlačenje desni i sledstveno ogoljenje vrata zuba. Napredovanjem oštećenja potpornog zubnog aparata, dolazi do poremećaja čvrstine i stabilnosti zuba.

Parodontopatija – Uzroci, simptomi i faze

Smatra se da su bakterije uzrok ove degenarativne bolesti parodoncijuma. Nagomilavanjem plaka i nelečenjem karijesa, mikroorganizmi prodiru u unutrašnjost zuba, šireći se putem krvotoka po okolnom tkivu.

Osim toga, faktori rizika pojave parodontoze mogu biti pušenje i stres. Genetske predispozicije i hronične bolesti, poput dijabetesa, maligniteta ili HIV-a, isto se svrstavaju u uzročnike ovog oboljenja. Hormonske promene u periodu graviditeta ili menopauze kod žena takođe mogu imati snažan uticaj na pojavu parodontopatije.

Stomatološku pomoć bi trebalo potražiti već na prvu pojavu otoka i neuobičajene osetljivosti desni. Terapija je neophodna u slučaju pojave parodontalnih džepova. Ukoliko su alveole upaljene, otečene i preosetljive čak i na najmanji nadražaj, ne treba ignorisati ove simptome. Gingivitis, koji rezultira krvarenjem desni, gotovo sigurno ukazuje na početak parodontopatije.

parodontopatija dr minić 4

Ovo oboljenje se razvija gradacijski i realizuje se u tri faze: migracija, klaćenje i ispadanje zuba.

Migracija zuba nastaje usled apscesa ili gubitka zuba i(li) koštanog tkiva. Pod migracijom se podrazumeva povećana pokretljivost ili pomeranje zuba iz alveolarne čašice. Na taj način dolazi do stvaranja većeg razmaka između susednih zuba. Ukoliko dentalni niz karakteriše odsustvo zuba, okolni zubi menjaju svoju poziciju ne bi li popunili mesto ekstrakovanog zuba.

Neobraćanje pažnje na prve promene položaja zuba može dovesti do terminalnog stadijuma – njihovog klaćenja i ispadanja.

Kako sprečiti parodontozu?

Održavanjem higijene usta i zuba, kao i redovnim stomatološkim kontrolama, mogu se preduprediti brojni dentalni problemi. Pravilnim pranjem zuba (u smeru njihovog rasta) i unosom nutritivno bogatih namirnica, postiže se optimalno oralno zdravlje. O metodama preventivne stomatologije najbolje je posavetovati se sa zubarom.

Ukoliko je početak parodontoze ipak dijagnostikovan, stomatolozi iz ordinacije Dr Minić odrediće najefikasniju terapiju. U zavisnosti od stepena oštećenja parodoncijuma, biće određena kauzalna ili hirurška terapija.

parodontopatija dr minić 3

Kauzalna terapija uključuje kiretiranje plaka i karijesa, te zbrinjavanje gingivalnih džepova. Zubne naslage se uklanjaju ultrazvučnim aparatom, a poliranje zuba se vrši rotacionim četkicama i specijalnim pastama. Ovaj, konzervativni metod je primenjiv u početnoj parodontalnoj fazi.

Ako se kao neophodno ispostavi sprovođenje hirurške terapije, eliminisanje zubnih naslaga svakako predstavlja inicijalni postupak. Nakon njega sledi takozvana režanj-operacija.

Režanj operacija podrazumeva povlačenje reza na gingivi. Zatim se vrši odizanje desni iznad zubnog grebena i uklanjanje nekrotičnog ili granulacionog tkiva. Ukoliko je evidentna znatna destrukcija koštanog tkiva, sprovodi se njegova augmentacija, odnosno nadoknada.

Posle redukcije uzročnika zapaljenja, desni se vraćaju u primarnu poziciju i ušivaju se hirurškim koncem. Ovaj zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji i za pacijenta nije bolan. Nastavak terapije podrazumeva očuvanje rezultata i brigu o desnima i preostalim zubima.

Po završetku perioda rekonvalescencije, najčešće se pristupa protetskoj sanaciji. U dogovoru sa pacijentom, mogu biti izrađene zubne nadoknade u vidu krunica, mostova ili implanata.

Parodontopatija – Da li utiče samo na zube?

Mada je za inicijalni stadijum parodontopatije karakteristično odsustvo bola, ne treba prenebregnuti simptome koji ukazuju na ovu bolest. Jer, parodontopatija nije destruktivna samo za desni i zube. Ona može biti potencijalno opasna i za ostale organe.

Bakterije se iz obolelih zuba prenose na okolno tvrdo i meko tkivo. Putem krvotoka, mogu dospeti u pluća i kardiovaskularni sistem. Statistike beleže zapanjujuće podatke: čak 60% infarkta miokarda uzrokovano je parodontopatičnim i konsekutivnim oboljenjima.

Tvrdnje da je ovo oboljenje neizlečivo mogu delovati veoma uznemirujuće. Međutim, ohrabruje činjenica što se odgovarajućom terapijom može zaustaviti progresivni tok ove bolesti. Na šestomesečnim stomatološkim kontrolama, prati se proces parodontopatije. Tada se utvrđuje da li je ona u stagnaciji ili napredovanju. Pridržavanjem savetovanih mera, progresiju parodontoze moguće je držati pod kontrolom.

parodontopatija dr minić 1

U Stomatološkoj ordinaciji Dr Minić, možete dobiti najbolje savete kako da sprečite napredovanje parodontopatije. Ako ste već uočili postojanje nekog dentalnog problema, nemojte oklevati – zakažite pregled što pre. Specijalističkim pregledom, dobićete pravu dijagnozu i predlog adekvatne terapije.

Naše iskustvo i primena najsavremenijih metoda u lečenju bolesti usta i zuba nesumnjivo će poboljšati vaše oralno zdravlje.

3 Replies to “Parodontopatija – Kada treba potražiti pomoć?”

  1. […] Ako se ne leči, klinički prekomerni rast desni može dovesti do parodontalne bolesti. […]

  2. […] uzrok fluoroze je neprimerena upotreba proizvoda za zube koji sadrže fluor, kao što su pasta za zube i sredstva za ispiranje usta. Ponekad deca toliko uživaju u ukusu fluorisane paste za zube da je progutaju umesto da je […]

  3. […] pri poseti stomatologu, jer je svesna da odlaganje može dovesti do ozbiljnih problema, kao što je parodontopatija, ciste na zubima, pa i gubitak […]

Comments are closed.