poliranje-zuba

Poliranje zuba – najlakši način do blistavo sjajnog osmeha!

Poliranje zuba je stomatološka procedura čija je svrha uklanjanje dentalnog plaka, a najčešće se izvodi nakon skidanja kamenca i naslaga sa zuba. U pitanju je estetska procedura kojom se vraća sjaj zubima.

Poliranje zuba: zbog čega dolazi do promene boje zuba?

Ukoliko su vaši zubi izgubili sjaj usled spoljašnjih ili unutrašnjih uticaja, poliranje zuba predložiće vam gotovo svaki stomatolog.

Spoljašnji uticaji, odnosno uzroci promene boje zuba su, uglavnom, loše životne navike. Pod ovim podrazumevamo konzumiranje kafe i duvana, kao i alkoholnih pića, poput vina. Pored toga, određena hrana može takođe promeniti boju vaših zuba. Cvekla je veoma zdrava, ali zasigurno će dovesti do obojenosti.

Unutrašnji uzroci promene boje zuba su većinom posledica genetike ili propadanja živca unutar samog zuba.

Čišćenje zuba može postati neophodno ukoliko se na vašim zubima dogode promene u pigmentaciji usled delovanja bakterije pod nazivom bacteroides melaninogenicus. Ova bakterija zaslužna je za stvaranje flekica na zubima, pogotovo kod dece. Iako uglavnom ne predstavlja diretknu pretnju po zube, ono jeste veliki estetski problem.

Pigmentacija zuba dešava se i usled povećane koncentracije fluora u vodi koju konzumirate ili kojom perete zube.

Takođe, do većih promena u boji zuba dolazi i usled nedostataka određenih vitamina – uglavnom D i C grupe.

Nepravilna oralna higijena i neredovno pranje zuba takođe dovodi do raznih promena na njima, pa i do pigmentacije zuba.

Ipak, bakterije dentalnog plaka glavni su uzrok promene na zubima, a odmah zatim slede i nikotin i konzumiranje kofeinskih napitaka.

Poliranje zuba: kako se vrši ova procedura?

Blistavo beli zubi sinonim su oralnog zdravlja i ono ka čemu većina svetske populacije teži.

Sjajni zubi i blistav osmeh mogući su samo uz striktno održavanje oralne higijene i redovne posete stomatologu.

Stomatološka ordinacija Dr Minić nudi vam usluge poliranja i čišćenja zuba kada god vam je to potrebno.

Kada primetite da vaši zubi nisu više beli, ili se naslage i promena boje dogodi samo na određenim zubima, vreme je za posetu stomatologu.

Ukoliko na zubima postoje naslage, vaš stomatolog će pre poliranja izvršiti proceduru skidanja odnosno uklanjanja kamenca. Završna faza čišćenja zuba je poliranje zuba.

Poliranje zuba vrši se specijalnom pastom koja se naziva profilaktička pasta. Ovo abrazivno sredstvo za poliranje zuba koristi se finoj, srednjoj, gruboj i super gruboj varijanti. U zavisnosti od toga koliko je pigmentacija uočljiva na zubima, stomatolog će se odlučiti za određenu vrstu profilaktičke paste.

Ove paste koriste se zajedno sa gumenim čašicama u rotirajućim četkicama. Na ovaj način vrši se poliranje zuba.

Ova procedura je potpuno bezbolna kada se izvodi pravilno.

Kako poliranjem i korišćenjem abraziva ne bi došlo do oštećenja, ovu proceduru mora vršiti samo stomatološki stručnjak sa dugim iskustvom u svom poslu.

Benefiti procedure poliranja zuba

Prednosti poliranja zuba su velike. Na ovaj način, uklanjanjem mekih naslaga i kamenca, održavate svoje zube zdravima.

Vodeći uzrok gubitka zuba, odnosno oboljenja pod nazivom parodontopatija jeste upravo zubni kamenac. Njegovo taloženje na zubima predstavlja ogroman problem i potencijalnu opasnost po zdravlje čoveka. Redovne posete stomatologu smanjenju rizik od nastanka zubnog kamenca. Međutim, veoma je važno kod kuće redovno voditi računa o oralnoj higijeni. Pranje zuba ne smete zapostavljati, a preporučuje se i upotreba sredstava za ispiranje usta, kao i konca za čišćenje zuba.

Bakterije dentalnog plaka lakše i brže će se nakupljati kod osoba koje ne pridaju pažnju svakodnevnoj higijeni usne duplje.

Još jedna od prednosti poliranja zuba jeste ta što kao krajnji rezultat dobijate potpuno blistav osmeh. Čisti, beli zubi oduvek su sinonim za lepotu i odraz su vaše lične higijene.

Prema tome, zarad zdravlja zuba i blistavog osmeha posetite svog stomatologa barem jednom godišnje kako biste se podvrgli poliranju zuba.

Stomatološka ordinacija Dr Minić dostupna vam je za konsultacije i zakazivanje pregleda putem sajta ili kontakt telefona.

Najnovije sa bloga

Zakažite besplatan pregled ili on-line konsultacije!