Preprotetska hirurgija - Stomatološka ordinacija dr Minić

Preprotetska hirurgija: šta sve treba da znate?

Preprotetska hirurgija se odnosi na kompletnu pripremu usne duplje pre postavljanja totalne proteze i izvodi se kako bi se obezbedilo bolje anatomsko okruženje i stvorile odgovarajuće potporne konstrukcije za izradu samih zubnih protetskih nadoknada.

Krajnji cilj preprotetske hirurgije jeste da se izvrši adekvatna priprema za implantaciju zubne totalne proteze redizajniranjem i zaglađivanjem koštanih ivica.

Šta je preprotetska hirurgija?

Ukoliko vam je potrebna protetska nadoknada, ali ste pretrpeli recesiju desni ili atrofiju vilične kosti – preprotetska hirurugija vam može vratiti savršeni osmeh! Ona se odnosi na bilo koji oblik oralne ili maksilofacijalne hirurgije koji pomaže u pripremi za zubnu restauraciju.

Zavisno od vaših potreba, lečenje može podrazumevati obnovu područja gubitka kostiju ili zaglađivanje desni i alveolarnog grebena.

Cilj preprotetske hirurgije je osigurati da vam se totalna proteza što udobnije i prijatnije “uklapa“ u osmeh.

Zašto se vrši preprotetska hirurgija?

Preprotetska hirurgija je deo oralne i maksilofacijalne hirurgije – kao i protetike. Ima za cilj da povrati oralnu funkciju i sam oblik lica. Sadrži osnovne postupke i sofisticirane tehnike rekonstrukcije i rehabilitacije oralne i maksilofacijalne regije. Stoga bi planiranje lečenja trebalo da uključuje koordinaciju između protetičara i oralnog maksilofacijalnog hirurga.

Navedena hirurška modifikacija se vrši kako bi se omogućila izrada dobro uklopljene, udobne i estetski prihvatljive zubne totalne proteze.

Neophodno je uklopiti restauraciju najbolje moguće funkcije žvakanja sa restauracijom ili poboljšanjem estetike zuba i/ili lica. Radi postizanja navedenog cilja – od najveće je važnosti maksimalno očuvati tvrda i meka tkiva baze totalne proteze.

Nošenje implanta, mosta ili krunice tokom dužeg perioda manifestuje se nepovoljnim promenama – pre svega promenama veličine kostiju vilice – što rezultira neprikladnim i bolnim protetskim nadoknadama.

Sa razvojem savremenih i boljih materijala, poboljšanom preciznošću tehnika obrade i boljim razumevanjem oralne fiziologije – zubne protetske nadoknade su danas dostigle vrhunski nivo.

Šta obuhvata preprotetska hirurgija?

Preprotetska hirurgija je termin koji se koristi za hirurške zahvate koji imaju za cilj poboljšanje stanja oralnih tkiva kako bi se ukloniva zubna protetska nadoknada savršeno uklopila.

Preprotetska hirurgija - Stomatološka ordinacija dr Minić

Da bi utvrdio pravi oblik operacije za vas, oralni hirurg će proceniti osnovni uzrok nepravilnosti. Lečenje može uključivati preoblikovanje kostijupovećanje grebena ili uklanjanje viška tkiva.

Vrste preprotetske hirurgije:

 • Resektivna hirurgija (uklanjanje viška kosti i viška desni);
 • Zaglađivanje i rekonturisanje kostiju (alveoloplastika);
 • Povećanje koštanog grebena.

Područja koja se tretiraju:

 • Koštana tkiva
 • Meka tkiva

Kategorije pacijenata koji zahtevaju preprotetsku hirurgiju:

 • Potpuno bezubi pacijenti
 • Delimično bezubi pacijenti

Neki pacijenti zahtevaju manje oralne hirurške zahvate pre nego što dobiju delimičnu ili totalnu protezu – kako bi se obezbedio maksimalan nivo udobnosti. Protetska nadoknada se nalazi na koštanom grebenu, pa je veoma važno da kost bude odgovarajućeg oblika i veličine.

Ukoliko je neophodno izvaditi zub, kost može ostati oštra i neravna. Za najbolje prilagođavanje protetske nadoknade, možda će biti potrebno da se kost izravna ili preoblikuje. Povremeno je potrebno ukloniti višak kostiju pre same ugradnje totalne proteze.

Možda će biti potrebno izvršiti jedan ili više sledećih postupaka kako bi se usta pripremila za protetsku nadoknadu:

 • Zaglađivanje i preoblikovanje kostiju
 • Uklanjanje viška kosti
 • Smanjenje koštanog grebena
 • Uklanjanje viška tkiva desni
 • Izloženost impaktiranih zuba

Koji su ciljevi preprotetske hirurgije?

Najjednostavnije rečeno, krajnji cilj preprotetske hirurgije je izrada protetskog aparata koji će dovesti do poboljšanja funkcije i estetike.

Svrha izvođenja preprotetske hirurgije je da pripremi meka i tvrda tkiva vilice za udobnu totalnu protezu koja će vratiti oralnu funkciju, estetiku i oblik lica.

Dakle, preprotetska hirurgija ima sledeće ciljeve:

 • Vratiti funkciju vilice (žvakanje hrane, govor i gutanje)
 • Sačuvati ili poboljšati strukturu vilice
 • Poboljšati kvalitet života pacijenta
 • Poboljšati estetiku lica

Navedena poboljšanja je moguće postići uz pomoć sledećih zahvata:

 • Neutralisanjem bolova i nelagodnosti nastalih zbog neprikladne protetska nadoknade hirurškom modifikacijom područja nošenja implanta, mosta ili krunice;
 • Poboljšanjem područja nošenja totalne proteze kod pacijenata kod kojih je došlo do opsežnog gubitka alveolarne kosti;
 • Umetanjem endosnih zubnih implantata u vilice (kako bi se zamenili nedostajući zubi).

Ko su kandidati za ovu vrstu intervencije?

Potreba za takvim postupcima zasniva se na obliku i konturama vaših usta, posebno alveolarnog grebena i desni. Ako imate abnormalan razvoj kostiju, implant vam može biti labav. Pored toga, hrana i bakterije mogu se lakše akumulirati ispod neprikladnih protetskih nadoknada, povećavajući rizik od bolesti desni i hronično neprijatnog zadaha.

Preprotetska hirurgija - Stomatološka ordinacija dr Minić

Možda će vam trebati i preprotetska operacija ako ste pretrpeli recesiju vilične kosti nakon gubitka zuba ili ako imate višak tkiva desni koji ometa restauraciju.

Morate biti odgovarajućeg zdravlja kako bi se podvrgli ovoj operaciji. Ukoliko imate neko oboljenje koje ugrožava sposobnost vašeg tela za zaceljivanje – možda niste dobar kandidat za ovu intervenciju.

Da li postoje rizici?

Iako su napredne tehnike smanjile verovatnoću komplikacija, mogu se pojaviti problemi.

Obratite pažnju na sledeće tegobe:

 • Infekcija;
 • Prekomerno krvarenje;
 • Nekroza kostiju;
 • Neželjeni rast tkiva;
 • Reapsorpcija kosti (u slučaju povećanja grebena);
 • Alergijska reakcija;
 • Odbacivanje koštanog grafta;
 • Ožiljavanje;
 • Oštećenje nerava.

Oporavak

Vaš oporavak od preprotetske operacije uveliko će zavisiti od vrste i obima postupka kojem ste bili podvrgnuti. Uobičajeno je da nakon većine tretmana dođe do otoka i upala. Možete uzimati antiinflamatorna sredstva kako biste umanjili neugodnost.

Koristite nežne tehnike četkanja i čišćenja zuba koncem u blizini mesta hirurške intervencije. U zavisnosti od vrste operacije, treba biti oprezan. Odmorite se dovoljno i slušajte svoje telo.

Tačan period oporavka je individualan. Ako se podvrgnete eksciziji desni, zarastanje će obično biti gotovo za oko nedelju dana. S druge strane, ako je bilo izvršeno povećanje grebena, zarastanje može potrajati 6-9 meseci. U međuvremenu je svakako moguće obezbediti privremenu restauraciju.

Završnu protetsku nadoknadu dobićete kad se proces zaceljenja potpuno završi.

Stomatološka ordinacija Dr Minić okuplja tim vrsnih stručnjaka koji će vam dati najbolje savete i izvesti sve neophodne postupke vezane za preprotetsku hirurgiju. Preprotetska hirurgija nudi nekoliko važnih prednosti, pa vam savetujemo da razgovarate sa našim stomatolozima da biste saznali više o samoj proceduri i o tome koje opcije su vam dostupne.

Kako biste saznali više o našim uslugama ili zakazali konsultacije, budite slobodni da nas kontaktirate.

Najnovije sa bloga

Zakažite besplatan pregled ili on-line konsultacije!