Pulpitis zuba – šta uzrokuje upalu zubne pulpe?

Pulpitis zuba predstavlja oboljenje zubne pulpe. Karakteriše ga jak, neprekidan i oštar bol, koji se često širi kroz celu vilicu.

Pacijent koji ima ovo oboljenje veoma često nije u stanju da locira zub koji je u upali.

Pulpitis zuba – uzroci oboljenja zubne pulpe

Zubna pulpa je vezivno-tkivna supstanca koja ispunjava unutrašnjost zuba. Pulpa odnosno srž zuba se sastoji od kolagena, ćelija, krvnih i limfnih sudova, kao i od nervnih vlakana.

Upala zubne pulpe znači da je došlo do oštećenja unutrašnjosti zuba usled određenih faktora.

Glavni i osnovni razlog upale zubne pulpe, odnosno pulpitisa zuba, jeste karijes.

Karijes je jedan od najvećih stomatoloških problema današnjice. Karijes nastaje zahvaljujući bakterijama zubnog plaka, lošoj oralnoj higijeni, nezdravim životnim navikama i naslednim faktorima.

Nedovoljna oralna higijena uzrok je mnogih stomatoloških problema, pa se tako savetuje redovno održavanje čistoće usne duplje. Ovo podrazumeva pranje i čišćenje zuba pastom za zube, četkicom i koncem za zube. Tečnosti za ispiranje usta služe kako bi se osvežio dah, ali i za uklanjanje bakterija dentalnog plaka.

Kada se karijes ne sanira ili ne ukloni pravovremeno, bakterije nastavljaju da šire infekciju dublje u zub, odnosno u zubnu pulpu.

Ovo bi značilo da karijes igra glavnu ulogu u stvaranju oboljenja pod nazivom pulpitis zuba.

Bol koji nastaje kada je zubna pulpa u upali ume biti veoma jak i prodoran. Nije retkost da se osećaj bola proširi na celu vilicu. Samim tim, pacijent koji ima pulpitis zuba ne može precizno da locira od kog zuba ta bol potiče.

Pulpitis zuba mogu uzrokovati i mehanički faktori, poput loše urađene stomatološke procedure ili traume zuba.

Na primer, do upale zubne pulpe može doći i prilikom poliranja zuba, ukoliko se previše toplote oslobodi tokom ovog procesa.

Mnogobrojni uzroci ove pojave doprinose njenoj širokoj rasprostranjenosti među stanovništvom.

Pulpitis zuba – saniranje i lečenje upale zubnog plaka

Pulpitis zuba ima dve faze, odnosno dve vrste – reverzibilni pulpitis i ireverzibilni pulpitis.

Revezibilni pulpitis zuba je početna faza ovog oboljenja i može se u potpunosti sanirati jednostavnom ispunom zuba. Naravno, pod uslovom da se na vreme javite izabranom stomatologu.

Kada se poseta stomatologu, i pored jakih bolova, odlaže, rizik od pojave ireverzibilnog pulpitisa se povećava. Kada pulpitis uznapreduje, dolazi do potpunog odumiranja pulpe. Odumiranje pulpe zuba kasnije stvara mogućnost nastanka gangrene zuba.

U slučaju ireverzibilnog pulpitisa, samo ispuna zuba neće biti moguća. Tada je jedino preostalo rešenje endodontsko lečenje, odnosno vađenje zubnog živca. Ova procedura se obavlja u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolna. Vaš stomatolog će pre otvaranja zuba tražiti da se izvrši snimanje zuba kako bi se utvrdilo stanje zuba. Kada zubni živac bude izvađen, a kanali očišćeni, tek onda se može preći na stavljanje leka i plombiranje zuba.

U slučajevima kada je zub u tolikoj meri oštećen, postavljanje krunice na koren zuba postaje jedino moguće rešenje.

Prema tome, kako ne bi došlo do upale zubne pulpe odnosno pulpitisa zuba, neophodno je vođenje računa o svakodnevnoj higijeni usne duplje. Karijes, kamenac, pulpitis i mnoga druga stomatološka oboljenja moguće je izbeći jedino na ovaj način.

Stomatološka ordinacija Dr Minić – uspešno lečenje svih stomatoloških oboljenja

Stomatološka ordinacija Dr Minić uspešno se bavi lečenjem vaših zuba i ulepšavanjem vašeg osmeha već dugi niz godina.

Stručni tim ove ordinacije nudi vam usluge u oblastima parodontologije, estetske stomatologije, ortopedije vilice, implantologije, stomatološke protetike, endodontske terapije, i slično.

Pored osnovnih usluga, naša ordinacija nudi vam i mogućnost dentalnog turizma. Dentalni turizam obezbeđuje strancima koji posećuju našu državu da bez problema obave i stomatološke intervencije koje su im neophodne. Usluga dentalnog turzima obuhvata i prevoz od aerodroma do odabranog smeštaja, samu stomatološku proceduru, a postoji i mogućnost organizacije celokupnog boravka u Beogradu.

Pulpitis zuba više ne mora da bude problem, dovoljno je da nas kontaktirate i zakažete pregled ili intervenciju.

Najnovije sa bloga

Zakažite besplatan pregled ili on-line konsultacije!