Implantologija

Implantologija beograd ordinacija

Implantologija je najmlađa grana stomatologije. Ujedno, ona je i dokaz da je sada sve moguće u medicini. Bez obzira na to da li nedostaju jedan, dva ili pak svi zubi u vilici, sada je moguće nadomestiti nedostatke.

Implantat (poznat i kao vijak) predstavlja veštačku zamenu korena zuba i postavlja se u alveolarnu kost. Ovaj postupak se vrši pod lokalnom anestezijom.

Implantologija – Šta su to zubni implanti?

Prirodni zub sastoji se od krunice (deo vidljiv iznad desni) i korena (deo ispod desni, u viličnoj kosti). U slučaju da pacijentu nedostaje jedan ili više zuba, stomatolog izrađuje nadoknadu kojom će zameniti zube koji nedostaju. Zubni implanti služe upravo ovoj svrsi.

Implantologija je grana stomatologije koja je iznedrila implante. Reč je o „šrafovima“, cilindrima, izrađenim od titanijuma. Oni se ugrađuju u viličnu kost, na mestu gde zub nedostaje, i predstavljaju zamenu za zubni koren. Hirurškoj proceduri prethodi 3D analiza zuba i vilice.

Nakon perioda oseointegracije, koji traje između dva i četiri meseca, na titanijumski cilindar postavlja se suprastruktura. Na ovaj budući nosač krune postavlja se vestački zub. Na taj način, zubni implant u potpunosti zamenjuje zub koji nedostaje.

Zubni implanti su potpuno biokompatibilni sa okolnim tkivom, što eliminiše neželjene reakcije i eventualno odbacivanje implanta od strane organizma. Sam proces ugradnje implanta za pacijenta je potpuno bezbedna i bezbolna intervencija. Traje tridesetak minuta.

Dugoročno posmatrano, ugradnja implanta stabilizuje viličnu kost i sprečava gubitak koštane mase. Takođe, izbegava se oštećenje susednih zuba. Osim što fizički zamenjuju izgubljene zube, implanti pomažu i u održavanju oblika vilične kosti i njene gustine. Isto tako, indirektno podupiru i meka tkiva usana i obraza.

Zubni implanti omogućavaju funkcionalnu i estetsku rehabilitaciju. Uz apsolutnu funkcionalnost, oni donose fizičku, psihičku, pa i društvenu dobrobit.

Implantologija beograd ordinacija

Šta su mini-implanti?

Mini-implanti najefikasnije rešavaju probleme pacijenata koji nose totalne zubne proteze, a nemaju uslova za ugradnju standardnih imlanata. Najučestalija prepreka jeste širina kosti. U ovakvim slučajevima, deficit vilične kosti onemogućava adekvatnu stabilizaciju i retenciju proteze. Upotrebom mini-implanata, proteze se bolje stabilizuju, a povećava se i efikasnost pri žvakanju. Totalne proteze stabilizovane mini-implantima vraćaju pacijentima neophodno samopouzdanje, posebno tokom žvakanja ili pričanja.

Postavljanje mini-implanata u Stomatološkoj ordinaciji Dr Minić je bezbolna i bezbedna intervencija, koja se obavlja pod lokalnom anestezijom. Mini-implanti mogu se ugraditi u viličnu kost i bez hirurškog reza kroz sluzokožu. Postoperacioni oporavak je brz i bez pratećih neprijatnosti, a mini-implanti, za razliku od standardnih implanata, dozvoljavaju momentalno opterećenje.