Šta su to zubni implanti?

Implantati su veštačka zamena korena zuba (šraf od titanijuma) i postavljaju se u viličnu kost. Na implant se postavlja keramička krunica koja zamenjuje krunu zuba. Ovaj postupak se vrši pod lokalnom anestezijom. Kada je potrebno nadograditi sve zube može se primeniti All on Six ili ALL on Four metoda.

Zubni implanti su potpuno biokompatibilni sa okolnim tkivom, što eliminiše neželjene reakcije i eventualno odbacivanje implanta od strane organizma. Sam proces ugradnje implanta za pacijenta je potpuno bezbedna i bezbolna intervencija. Traje oko 20 min.

U najvećem broju slučajeva ako pacijent ima zub/e koji su za vađenje tokom iste intervencije ugrađujemo i implantate, a privremene nadoknade (zube) dobija za manje od 24h.

Razlozi za  ugradnju

Zubnih implanata

Zdravstveni

Dugoročno posmatrano, ugradnja implanta stabilizuje viličnu kost i sprečava gubitak koštane mase.

Funkcionalni

Osim što fizički zamenjuju izgubljene zube, implanti pomažu i u održavanju oblika vilične kosti i njene gustine. Isto tako, indirektno podupiru i meka tkiva usana i obraza. Zamena zuba koji nedostaju implantatima omogućava vam da bolje žvaćete hranu i govorite jasnije.

Estetski

Zubni implantati izgledaju, funkcionišu i pacijentima pružaju osećaj kao da imaju prirodne zube. Zbog toga se pacijentima vraća samopouzdanje da se smeju i učestvuju u društvenim aktivnostima.

Zakažite besplatan pregled ili on-line konsultacije!

Vrste nadogradnji zuba

Pomoću implanata

Ugradnja jednog protetskog zuba

Svaka krunica koja se ugrađuje da bi zamenila nedostajući zub ima svoj zaseban implant, bilo da se nadograđuje jedan ili više zuba.

Parcijalne proteze (mostovi)

Ovakve proteze poznatije kao mostovi zamenjuju dva ili više zuba i u zavisnosti od situacije zahtevaju dva ili tri implanta.

Proteze za celu vilicu – All on Six/All on Four

Pacijentu se ugrađuje 6 implanata po vilici, na koje se fiksira privremena proteza i nakon perioda od 3 meseca, postavlja se definitivni keramički rad (proteza).

Ugradnja implanta​

U tri koraka

Inicijalni pregled i konsultacije sa pacijentom

Potrebno je doneti 3D snimak na osnovu koga se određuje kakav je kvalitet vilične kosti i da li je moguće ugraditi implant/e. Nakon konsultacije, poslaćemo vam vaš jedinstveni plan koji uključujući sve informacije o intervenciji, vremenskom okviru i očekivanim troškovima i  zakazati tretmana/intervenciju.

Vađenje zuba i ugradnja implanta

Ukoliko postoji zub koji treba da se izvadi, to se radi u jednoj seansi (dolasku). Ukoliko je intervencija u estetskoj zoni (prednji zubi) odmah se dobija i privremena kruna. U nekim slučajevima vilici je potrebno dodati i veštačku kost da bi implantati mogli da se ugrade.

Ugradnja krunice ili mosta

Nakon perioda stabilizacije implanta u koštanom tkivu (oseointegracije), koji traje između dva i četiri meseca, na titanijumski cilindar postavlja se keramička krunica. U našoj ordinaciji se krunice mogu izraditi najsavremenijom CEREC AC tehnologijom u roku od 45 minuta.

Pitanja i odgovori

Da li mi je potreban ortopan ili 3d snimak?

Za ugradnju implantata je potrebno doneti 3D snimak pošto se samo na osnovu njega može odrediti precizna procena plana ugradnje, jer nam on daje potrebne informacije o širini i visini kosti.

Donja starosna granica za ugradnju implanata je 18 godina, dok gornja starosna granica ne postoji.

Implantati se postavljaju u lokalnoj anesteziji tako da su sve nelagodnosti tokom intervencije svedene na minimum. Nakon intervencije moguće je osetiti manji stepen bola koji se ublažava lekovima protiv bolova.

Procedura ugradnje zubnog implanta traje od 10 do 15 minuta za jedan zubni implant.

Zubna krunica se ugrađuje nakon stabilizacije implantata u koštanom tkivu (oseointegracije) koja traje između dva i četiri meseca.

Razlikuje se od pojedinca do pojedinca i u zavisnosti od zdravlja i navika. Za zdravu osobu, sa dobrom oralnom higijenom uspešnost ugradnje zubnih implanta je od 95 do 100 procenata.

Nakon ugradnje zubnih implanata pravila ponašanja su slična kao i posle drugih lakših hirurških intervencija: meka i kašata hrana, korišćenje hladnih obloga, izbegavanje fizičkih napora i vrelih napitaka.

Prvo se u zubni implant ušrafi abatment, nakon čega se na njega cementira zubna krunica. Druga opcija je da se na CEREC mašini izradi zubna krunica.

Glavne alternative implantima su proteze i mostovi. Proteze znatno zaostaju za implantima po pitanju funkcionalnosti, a mostovi su destruktivna metoda pošto je potrebno izbrusiti zdrave zube da bi se most fiksirao.

Za razliku od prirodnih zuba, zubni implantati nisu podložni zubnim oboljenjima kao što je karijes. Međutim, zdravlje desni je od vitalnog značaja za održavanje trajnog uspeha implantata. Savesna kućna nega pacijenta i redovno čišćenje i pregledi su suštinski elementi za dugovečnost zubnih implantata.

Koriste se implanti renomiranih proizvođača Bredent i Straumann.

Galerija