Beljenje zuba

Izbeljivanje zuba je proces eliminacije mrlja i diskoloracija sa površina zuba, a ujedno u toku tog procesa, boja zuba postaje belja. 

Brojne životne navike, poput konzumiranja čaja, crnog vina, kafe ili duvanskih proizvoda, čine da zubi s vremenom postanu tamniji. Kako bismo korigovali ovaj estetski nedostatak, u Stomatološkoj ordinaciji Dr Minić primenjujemo bezbedne i efikasne načine izbeljivanja zuba.

Beljenje zuba

Vrste tretmana

Prije izbjeljivanja stomatolog pregleda zube i ako je potrebno mehanički skida naslage kamenca s površine zuba.

Izbeljivanje zuba lampom

Najpre se korišćenjem savremene tehnologije precizno određuje trenutna boja zuba, zatim se vrši zaštita usana, obraza, jezika i desni i na kraju se na zube nanosi gel za izbeljivanje, koji se aktivira svetlošću zoom lampe.

Postupak traje 15 minuta i ponavlja se tri puta, nakon čega zubi postaju od dve do četiri nijanse svetliji. Rezultat su blistavo beli zubi u toku samo jedne posete stomatologu. Postoji mogućnost da u toku procesa dođe do lagane osetljivosti zuba, međutim to je potpuno normalno i ne predstavlja nikakvu opasnost, jer ubrzo nakon tretmana dolazi do smirivanja eventualnih simptoma.

Izbeljivanje zuba peskiranjem

Redovno uklanjanje zubnih naslaga (plaka) i pigmentacije zuba vrši se metodom peskiranja. Tamne mrlje nastale konzumiranjem dugotrajnih obojenih napitaka sada je moguće ukloniti. Proces se najpre obavlja ultrazvučnim aparatom, a potom se vrši peskiranje. Tom prilikom se koristi Air Flow aparat. Pod pritiskom se izbacuju abrazivne mikročestice, koje u kombinaciji sa vodom, veoma efikasno uklanjaju naslage sa zuba.

Izbeljivanje avitalnih zuba

Avitalni zubi su oni kojima je izvađen živac iz kanala korena. Takvi zubi s vremenom menjaju boju i postaju tamniji od okolnih, vitalnih (živih) zuba.

Kako bi se izbelio avitalni zub, odnosno kako bi mu se vratila prvobitna belina, nije dovoljna jedna poseta stomatologu. Procedura izbeljivanja avitalnih zuba traje nekoliko dana i u najvećem broju slučajeva moguće je povratiti zubu prirodnu boju i sjaj.

Zakažite besplatan pregled ili on-line konsultacije!

Pitanja i odgovori

Da li postoji starosna granica za izbeljivanje zuba?

Ne preporučuje se osobama mlađih od 16 godina, a trudnice i dojilje ne bi smele izbeljivati svoje zube.

Belina postignuta tretmanom može trajati od šest mjeseci do godinu dana, u zavisnoti od nege zuba nakon tretmana. Da bi učinak izbjeljivanja trajao što duže, dobro je izbegavati pušenje i hranu i pića koja potamnjuju zube kao što su kafa, crno vino, coca-cola i ostali tamni sokovi.