Ortopedija vilica

ortopedija vilice beograd

Ortopedija vilica je grana stomatologije koja se bavi proučavanjem prostornog odnosa i položaja gornje i donje vilice i zuba.

Ortodoncija je specijalistička grana stomatologije čiji je predmet ispravljanje nepravilnog položaja zuba ili odnosa između vilica, koji mogu nastati tokom rasta, razvoja, pa i kasnije.

Pravilno postavljanje zuba je neophodno ne samo iz estetskih razloga, već i kao prevencija parodontalnih oboljenja. Potencijalni kasniji gubitak zuba, kao i problemi s viličnim zglobom isto se mogu preduprediti uz pomoć ortodontskih metoda.

U dečjem uzrastu, moguće je uticati ne samo na dentalne (zubne), već i na skeletne (koštane) nepravilnosti. U tom periodu, moguće je ukloniti i neku nepoželjnu naviku koja ugrožava zdravlje.

U zrelom dobu, terapija može biti potrebna i kao priprema za postavljanje implanata. Takođe, ona je primenjiva i kao priprema za protetsko lečenje, radi uklanjanja traumatske okluzije.

Terapija se može sprovesti:

  • Aktivnim pokretnim pločastim aparatima
  • Fiksnim aparatom
  • Invisalign folijama

Ortopedija vilica - Aktivni pokretni pločasti aparati

Osnovna karakteristika mobilnih ortodontskih aparata jeste da ih pacijent sam može skidati i stavljati.

Prema načinu delovanja, postoje različiti ortodontski aparati:

  • Aktivni ortodontski aparati
  • Funkcionalni ortodontski aparati

Aktivni ortodontski aparat se pomoću žičanih elemenata (pasivni deo aparata) pričvršćuje za zube. Na taj način, stabilno stoji u ustima, a sadrži aktivne elemente pomoću kojih deluje na:

  • Pomeranje pojedinačnih zuba ili grupe zuba
  • Širenje i oblikovanje vilica i zubnih lukova
  • Održavanje postignutih rezultata posle terapije fiksnim protezama

Funkcionalni ortodontski aparati svoje dejstvo baziraju na aktiviranju funkcije određene grupe mišića. Proizvode silu koja se prenosi na koštano tkivo (gornju i donju vilicu) i dentoalveolarne strukture (zubi i njihov potporni aparat). Ovi aparati takođe deluju i na temporomandibularni (vilični) zglob.

Na taj način, utiče se na modifikaciju rasta, ispravljanje zagrižaja i korekciju nepravilnih orofacijalnih funkcija (gutanje, disanje, govor). U mlađem uzrastu, koriste se i za odvikavanje od loših navika, poput disanja na usta, stiskanja jezika ili sisanja prsta.

Neophodne su dve posete stomatologu kako bi se izradio aktivni ili pasivni ortodontski aparat. Pri prvoj poseti uzima se otisak. Tokom druge se dobija gotov aparat, uz stručno uputstvo o njegovom pravilnom korišćenju i održavanju.

Fiksni ortodontski aparati

Fiksni ortodontski aparati su aktivni nepokretni aparati koji se pričvršćuju za zube. Za razliku od aktivnih pločastih mobilnih aparata, kod fiksnih aparata sila deluje permanentno, kontinuirano tokom terapije.

Fiksni aparati deluju nezavisno od saradnje pacijenta. Bravice koje se koriste su raznovrsne: metalne ili estetske (safir, staklo i keramika). Tu su i bravice koje se postavljaju sa unutrašnje strane zuba lingvalnom tehnikom. Ipak, ovom tehnikom nije moguće rešiti sve vrste ortodontskih anomalija i neophodno je potražiti stručno mišljenje stomatologa.

Invisalign

Postoji mnogo načina da se koriguju nepravilnosti zuba, ali korišćenje invisalign folije jeste najudobniji vid. Invisalign tretman sastoji se od primene niza gotovo nevidljivih folija koje pacijent menja na svake dve ili tri nedelje.

Folije se proizvode individualno, odnosno, za svakog pacijenta pojedinačno. Menjanjem folija, zubi će se pomerati (0,25 milimetara po foliji), sve do njihovog konačnog položaja koji propisuje ortodont.

Pre tretmana beleži se 3D snimak. Na osnovu njega, pacijent je u mogućnosti da vidi kako se zubi pomeraju, kao i kakav rezultat bi trebalo postići.

Korišćenjem invisalign folije, ipak nije moguće rešiti sve vrste ortodontskih anomalija. Ortodont će pregledom utvrditi kakav pomak je moguć i izvestan.

POVEZANE VESTI

FIKSNA PROTEZA

Fiksna proteza predstavlja jedan od naejfikasnijih načina za redukovanje dentalnih nepravilnosti, prevashodno kod dece. U dečijem uzrastu, česte su anomalije zuba i vilica. Ukoliko se ne koriguju u okviru ortopedije vilica, one mogu postati uzrok drugih zdravstvenih problema…..