Zubna protetika

Stomatološka protetika je grana stomatologije koja pre svega omogućava nadoknadu zuba koji nedostaju, ali razvoj zubne protetika u poslednjim decenijama omogućio je i estetske zahvate upotrebom i ugradnjom keramičkih faseta i inleja/onleja.

U Stomatološkoj ordinaciji Dr Minić primenjujemo:

• Metalokeramičke krunice i mostove
• Bezmetalne krunice i mostove
• Keramičke inleje/onleje
• Keramičke fasete ili viniri (eng. veneers) 
• Totalne proteze
• Parcijalne proteze
• Parcijalne skeletirane proteze sa atečmenima i teleskopkrunama

Fiksne protetske nadoknade

U slučajevima nedostatka jednog ili više zuba, kada se želi povratiti osmeh i samopouzdanje, i vratiti ispravna funkcija žvakanja neophodno je ugraditi krunicu ili most. Krunice i mostovi se mogu postaviti na postojeće zube koje je prethodno potrebno izbrusiti ili na implante, u slučajevima kada se želi nadograditi nepostojeći zub.

U fiksne nadoknade spadaju keramičke ljuspice (fasete) i keramički inleji (keramičke plombe koje se izrađuju u laboratoriji, a nakon toga cementiraju na zub).

Metalokeramičke krunice i mostovi

Metalokeramička kruna je standardna kruna čija adekvatna izrada štiti preostalo zubno tkivo ispod same krune. Glavna karakteristika je metal u formi kapice koja je obložena slojem keramike.

Karakteriše je izuzetna otpornost, dugotrajnost i estetika. U slučaju kasnijeg povlačenja gingive ili zapaljenja desni, može se videti sivi, polumesečasti rub, što se može izbeći izradom bezmetalne ili metalokeramičke krune sa rubom u keramici.

Ova vrsta nadoknada se preporučuje u bočnoj regiji, a razlozi za postavljanje ovih protetskih nadoknada su:

  • Frakturiran (polomljen) zub
  • Velike plombe
  • Lečeni zubi
  • Popunjavanje prostora u slučajevima kada nedostaje više od jednog zuba
  • Sprečavanje pomeranja zuba u prostor nedostajućih zuba
  • Vraćanje pune sposobnosti žvakanja i govora

Bezmetalne krunice i mostovi

Bezmetalne krunice i mostovi su nadoknade izrađene od cirkonijum-dioksida, EMAX PRESS keramike. Primenom tih materijala, postižu se povećana propustljivost svetlosti i prirodna refleksija, tako da su estetski efekti maksimalni. To je od izuzetnog značaja za regiju prednjih zuba (vidljiva zona osmeha).

Osim estetskih vrednosti, ove nadoknade odlikuju:

• Izuzetna mehanička svojstva
• Smanjena prijemčivost za plak, tako da ne postoji rizik od upale ili povlačenja desni
• Eliminacija rizika u pravcu razvijanja alergije na metal
• Odsustvo diskoloracije (promene boje) ivice desni i korozivnih procesa koji se mogu javiti kao posledica prisustva različitih metala u ustima

Keramički inlej i onlej

Pored primene kompozitnih materijala, karijesom oštećeni zubi se mogu sanirati i keramičkim inlejom/onlejom, koji imaju neprevaziđena estetska svojstva.

Mogu se izraditi na dva načina:

  1. Klasičnom metodom, otiskom, koji se uzima nakon uklanjanja karijesa
  2. Frezovanjem, takozvana CAD/CAM tehnologija

CAD/CAM tehnologija je najnoviji metod kojim se izrađuju keramički inleji i onleji. Ona predstavlja proceduru kojom se pomoću keramičkih blokova, procesom frezovanja, dobija gotov keramički inlej ili onlej. Bez obzira na način izrade, inlej ili onlej se adekvatnim cementom fiksira za zub.

Keramičke fasete (viniri)

Keramičke fasete su tanke porcelanske ljuspice, debljine jednog milimetra, koje se trajno fiksiraju sa prednje strane prirodnih zuba. Mogu se izraditi u zubotehničkoj laboratoriji ili CAD/CAM tehnologijom.

Viniri poseduju izvanredna estetska svojstva, a uz minimalno uklanjanje zubne supstance moguće je promeniti boju, položaj i oblik zuba. Pomoću njih je moguće zatvoriti i prostor između dva zuba (dijastemu).

Fasete se koriste u slučajevima kada su zubi na broju, zdravi su i relativno su dobro poravnati, ali su požuteli, okrnjeni ili nejednake visine. 

Mobilne protetske nadoknade

Mobilne protetske nadoknade nisu fiksno pričvršćene i predviđeno je da se skidaju i vraćaju u usta na dnevnoj bazi ili prema poterbi. Mogu biti totalne, parcijalne, skeletirane i proteze koje se učvršćuju na zubnim implantima.

Totalne i parcijalne proteze

Parcijalna proteza se preporučuje kada pacijent ima nekoliko preostalih zuba, ali njihov broj nije dovoljan za fiksni rad. Ipak, treba napomenuti da se, zbog sve rasprostranjenije primene tehnika impalntologije, ove vrste proteza sve ređe upotrebljavaju.

Totalna proteza je neophodno rešenje u slučaju da pacijentu nedostaju svi zubi na vilici.

Zakažite besplatan pregled ili on-line konsultacije!