Paradontalna hirurgija

Parodontalna hirurgija (parodontologija) predstavlja stomatološku disciplinu koja je značajno napredovala prethodnih godina, a bavi se bolestima desni.

Parodontopatija je veoma rasprostranjeno hronično oboljenje tokom kojeg dolazi do postepenog povlačenja desni. Takođe, dolazi do gubitka koštane mase, ali i nastanka parodontalnih džepova. U poodmaklom stadijumu, dešava se da zub počinje da se pomera. S vremenom, pacijent koji ima problem sa ovim oboljenjem, gubi zub.

Paradontalna hirurgija

Vrste tretmana

Sve veći broj pacijenata ima problema sa ovim izuzetno rasprostanjenim oboljenjem. U skladu sa tim, Stomatološka ordinacija Dr Minić pruža niz usluga kako bi pomogla svojim pacijentima.

Hirurška obrada parodontalnih džepova

Hirurška obrada parodontalnih džepova je intervencija koja se najčešće primenjuje u lečenju parodontopatije.

Pre sprovođenja hirurškog zahvata, stomatolozi preporučuju uzimanje uzorka koji pomaže pri određivanju vrste i broja prisutnih bakterija. Uzorak se prosleđuje na analizu radi preciznog utvrđivanja uzročnika parodontopatije. Na osnovu dobijenih rezultata, sprovodi se odgovarajuća terapija antibioticima.

Nakon terapije medikamentima, ugrađuje se veštačka kost bovinog porekla (BIOSS). Na taj način se koriguju defekti uzrokovani parodontopatijom.

Mukogingivalna hirurgija

Gingivitis je upala desni koju može da uzrokuje veliki broj faktora.

U slučajevima uzane pripojne gingive i povlačenja desni, sprovodi se hirurška intervencija. Ona podrazumeva uzimanje transplanta epitela sa nepca i njegovo postavljanje na mesto ugroženo povlačenjem desni.

Frenektomija

Frenulum je sluzokožni nabor koji povezuje usne, obraze i jezik sa viličnom kosti. Ukoliko dođe do razvoja problema, on može prouzrokovati estetske ili funkcionalne probleme. Frenulum je najizraženiji na spoju gornje usne i grebena gornje vilice.

Hirurškim putem uklanja se u slučajevima kada je visok ili nizak pripoj frenuluma uzročnik povlačenja desni, stvaranja razmaka između zuba. Takođe, intervencija je neophodna i ako frenulum ograničava pokrete jezika ili ugrožava stabilnost protetskih nadoknada.

Ova intervencija sprovodi se i kod pacijenata u sklopu terapije „gummy smile-a“. Time se sprečava podizanje gornje usne i umanjuje vidljivost desni. Intervencija se izvodi pod lokalnom anestezijom i potpuno je bezbedna i bezbolna.

Zakažite besplatan pregled ili on-line konsultacije!

Problemi sa

desnima, jezikom i usnama

„Gummy smile“

„Gummy smile“ je problem, pre svega, estetske prirode. Javlja se kada se desni pri osmehivanju značajno vide. Iako se smatra normalnom varijacijom ljudske anatomije, ova pojava može ozbiljno ugroziti samopouzdanje ljudi. Srećom, ovu pojavu je moguće korigovati jednostavnim procedurama parodontalne hirurgije.

„Gummy smile“ može biti uzrokovan nizom faktora. Neki od njih su: prethodna ortodontska terapija, posledice medikamentne terapije ili promene uslovljene razvojem, odnosno genetskim uticajima.

Pretprotetska priprema hirurškim putem

Termin „gummy smile“ se može odnositi na jedan zub, na specifične grupe zuba, kao i na sve zube. U zavisnosti od toga koji procenat zubne krune je pokriven desnima, razlikujemo četiri tipa „gummy smile-a“:

  • Blag
  • Umeren
  • Napredan
  • Ozbiljan

Bez obzira na klasifikaciju, postoje razne opcije lečenja prilagođene svim kategorijama pacijenata.

Najčešće vrste terapija kojima se rešava ovaj problem:

  • Gingivektomija je lasersko ili hirurško uklanjanje minimalne količine desni. Procedura je bezbolna, ne zahteva stavljanje šavova, a desni se oporavljaju u roku od dve nedelje. Procedura je indikovana kod blagih do umerenih oblika, a često se kombinuje s povećanjem usana hijaluronskom kiselinom.
  • Kliničko produžavanje zubne krune je bezbolna procedura tokom koje se, uz opsežniju intervenciju na desnima, postavljaju keramičke fasete ili krunice. Ova intervencija na desnima indikovana je kod naprednog ili ozbiljnog oblika „gummy smile-a“.

U pojedinim slučajevima, neophodna je i dodatna intervencija – suspenzija (spuštanje) gornje usne.