Viniri – za savršeni zubni niz

Viniri predstavljaju revolucionarnu proceduru i estetski je najkvalitetnije rešenje za promenu boje, veličine i oblika prirodnih zuba gde se maksimalno štedi zubna supstanca.

Viniri predstavljaju revolucionarnu proceduru i estetski je najkvalitetnije rešenje za promenu boje, veličine i oblika prirodnih zuba gde se maksimalno štedi zubna supstanca.

Osmeh na najbolji način ističe naš karakter i harizmu. Za razliku o drugih trendova koje je nam društvo stalno nameće, imati blistavi osmeh i lepe i zdrave zube oduvek je aktuelno. Ne samo da su najbolji pokazatelj zdravlja i navika, već u velikoj meri utiču na mišljenje o nekom.

Koliku moć oni imaju najbolje govori podatak da čak 80 odsto ljudi primeti lica slučajnih prolaznika na ulici koja krasi savršeni osmeh, dok 18 odsto ispitanika je izjavilo da im je neprijatno jer su njihovi zubi izgubili belinu, zbog toga izbegavaju da se smeju u društvu.

Čak i srećnici kojima je genetika podarila savršen zubni niz nisu imuni na promene estetike zuba. Razlog za leži u činjenici da su zubi konstatno u upotrebi, pa se tokom godina troše i menjaju boju.

Srećom, savremena stomatološka protetika je razvila vinire. Zahvaljujući njima problem pigmentacije, kao i drugi nedostaci koji narušavaju mladolik izgled biće davna prošlost.

Šta su viniri?

Viniri ili fasete, kako se još nazivaju, su protetske nadoknade, koje su izrađene od tankog sloja materijala (od 0,3 do 1,3 mm debljine). Postavljaju se na prednju površinu zuba kako bi se promenila boja, oblik, veličina i transparentnost zuba. Obično se nalaze “od trojke do trojke”, a ređu obuhvataju i četvorke i petice.

Iako spadaju u moderne tretmane, zapravo postoje dugi niz godina. Stvorio ih je stomatolog Charles Pincus davne 1928. godine u cilju poboljšanja izgleda zuba glumaca na filmu. S obzirom da su bili napravljeni od akrila nisu smeli dugo da se nose, već samo tokom snimanja.

Kada je sredinom 20. veka porcelan našao primenu u stomatologiji Simonsen i Calamia 1982. godine razvili su posebne ljuspice od keramike, namenjene dugotrajnom nošenju.

Viniri se ne koriste samo za izbeljivanje zuba

Vinirama se zubi oblikuju od savršenstva, što znači da imaju višestruku funkciju.

Pre svega, najbolje su rešenje za tetraciklinski prebojene zube koji ne reaguju na beljenje. Zatim, za male ili zube koji imaju nejednaku visinu, kao i za istrošene i istanjene. Mogu da otklone i dijastemu, tj. razmak između zuba.

Kod manjih fraktura, kao što je okrnjeni prednji zub, zamenjuju krunice, na taj način nema potrebe za velikim brušenjem, čime je olakšano postavljanje.

Viniri se izrađuju od različitih materijala

Zavisno od materijala od kog su izrađeni, postoje kompozitni, keramični i cirkonijumski viniri.

Kompozitni su napravljeni od materijala koji je sličan plombama. Samim tim su i najjeftiniji, ali imaju kraći rok trajanja. Najčešće se koriste samo za beljenje zuba, kako se oblikuju direktno na samom zubu, čitava procedura je brža.

Višu klasu čine keramički, odnosno porcelanski viniri. Izrađeni su od najkvalitetnije keramike koja prelama svetlost na isti način kao gleđ zuba, dajući nizu prirodni izgled. Takođe, ne menjaju boju vremenom, pa uz dobro održavanje imaćete prelepi osmeh i do 30 godina.

Procedura postavljanja je bezbolna i gotovo neinvazivna. Nakon minimalnog brušenja, uzima se otisak na osnovu kog se CAD-CAM tehnologijom izrađujuju viniri, pa pacijent dobija zubni niz kakav je i želeo.

U posebnu grupu spadaju cirkonijumski – no prep viniri. U pitanju su najsavremenije nadoknade koje se lepe direktno na zub, tako da brušenje nije potrebno. Idealni su za otklanjanje problema sitnih zuba i razmaka.

Vrhunski tim stručnjaka Stomatološke ordinacije Dr Minić pomoći će vam da dobijete savršeni osmeh, ne samo putem vinira, već i zubnim implantima, pa i All on 4 tretmanom, ako je potrebno.

Najnovije sa bloga

Zakažite besplatan pregled ili on-line konsultacije!