Hollywood Smile

Hollywood Smile ili holivudski osmeh je stomatološka procedura koja podrazumeva kompletnu rekonstrukciju gornje i donje vilice u cilju postizanja savršenog osmeha i prirodnog izgleda zuba.

Hollywood Smile se može postici na dva načina:

  • Vinirima/fasetama – zahteva minimalnu pripremu zuba
  • Bezmetalnim krunicama i mostovima – zahteva brušenje zuba (ako je potrebno vrši se i ugradnja implanata)

Holivudski osmeh

U tri koraka

Holivudski tretman nije fiksna procedura, već se razlikuje od pacijenta do pacijenta, i zavisi od stanja zuba i potreba pacijenta. Procedura se sastoji iz tri koraka, od kojih je prvi zajednički za sve pacijente:

Konsultacije

Glavna svrha konsultacija je da se temeljno proceni stanje vaših zuba. U tu svrhu uradićemo snimak vašeg gornjeg i donjeg luka. Nakon toga, vrši se analiza vašeg oralnog zdravlja i razgovor o svim stomatološkim i drugim zdravstvenim problemima koje možda imate i cilju koji želite da postignete.

Fasete/Viniri

Priprema zuba

Minimalna preparacija (brušenje) zuba. Skeniranje zuba, eventualno uzimanje otisaka za privremene krune (ako ima potrebe).

Izrada i postavljanje vinira

Dizajniranje i izrada vinira (ljuspica tj. faseta). Cementiranje i usaglašavanje okluzije (zagrizaja).

Krunice i implanti

Priprema zuba

Krunice se postavljaju na izbrušene zdrave zube, kao navlake. Na mestima gde nedostaju jedan ili dva zuba može se postaviti most, a ako nedostaje više zuba moraju se ugraditi i implantati.

Izrada i postavljanje krunica i mostova

Krunice i mostovi se u Stomatološkoj ordinaciji Dr Mnić izrađuju na CEREC mašini, koja na osnovu 3D modela dobijenog  skeniranjem zuba i 3D modelovanjem nedostajućih, izrezuje iz specijalnih keramičkih blokova.

Do Holivudskog osmeha

Ugradnjom faseta/vinira

Viniri su tanke ljuspice koje su izradjene od najfinije keramike. Oni se lepe na prednje zube specijalnim kompozitnim cementima. Prednja povrsina zuba se predhodno mora adekvatno pripremiti i ispolirati.

Hollywood smile je moguće postići postavljanjem faseta u slučajevima kada su zubi pacijenta generalno zdravi, čak i kada su okrnjeni, sa plombama ili požuteli. Uslov je da su prisutni svi zubi u vilici od sedmice do sedmice i da su adekvatno poređani u niz. Ukoliko nisu adekvatno poravnati, prepopruka je da se pre izrade faseta nosi Invisalign ili fiksna proteza.

Viniri obezbedjuju trajnu belinu osmeha jer keramika od koje su izradjeni daje mogućnost izbora najsvetlijih nijansi i visoku transparentnost kao kod prirodnih zuba.

Pre same postavke vinira moze se izraditi i tzv. mock up – model. Cilje je da se vidi krajnji rezultat i izvrše eventualne korekcije.

Do Holivudskog osmeha

Ugradnjom krunica i mostova

Za ovu tehniku se odlučujemo kada pacijent ima barem polovinu zdravih zuba, dok ostali imaju zdrav koren i dovoljno supstance da se na njih mogu postaviti krunice. Na mestima gde nedostaju jedan ili dva zuba mogu se postaviti mostovi, a ako nedostaje više zuba moraju se ugraditi i implanti, što je i priprema za proteski rad koji će verovatno uslediti kasnije.

Zdravlje desni

Kako biste bili kandidat za Hollywood smile zdravlje desni je apsolutni imperativ jer utiče na finalni izgled osmeha.

Desni moraju biti zdrave pa se rutinski obavlja uklanjanje kamenca i poliranje zuba, a u slučajevima gingivitisa (upale desni), mora se sprovesti obrada džepova ili tzv. kauzalna terapija.

Zakažite besplatan pregled ili on-line konsultacije!

Pitanja i odgovori

Kolika je trajnost “Hollywood smile-a”

Hollywood smile-a uz dobru oralnu higijenu i redovne kontrole bi trebalo da traje i do 20 godina.

Kao i kod zdravih, prirodnih zuba sva izuzetno tvrda hrana može oštetiti nadoknadu (npr. kokice, karamel bombone…). Takođe, stezanje zubima (bruksizam) može dovesti do frakture (loma) krunice ili fasete pa je obavezno da pacijenti u toku noći nose folije protiv bruksizma (stezanja).

U slučajevima kada su zubi loše raspoređeni potrebno je popraviti njihov raspored nošenjem Invisalign-a ili fiksnih proteza, da bi se fasete mogle postaviti u idealnom odnosu.

Mock up omogućava da pacijenti koji žele da promene svoj osmeh fiksnim nadokadama (keramičkim krunicama) dobiju sliku kako će gotov rad izgledati (u ustima ili na modelu) bez ikakvog brušenja. Wax up se izradjuje na modelu dobijenom na osnovu otiska pacijentovog postojećeg stanja zuba, pa se prenosi u usta pacijenta, dok se mock up direktno modeluje u ustima. Tada diskutujemo sa pacijentom koji nam iznosi svoje sugestije o veličini i obliku budućih nadoknada i dogovaramo se o definitivnom radu. Tek nakon usaglašavanja pacijentovih želja sa protetskim principima pristupamo brušenju zuba.

Kontaktirajte nas da bi ste dobili vaš lični plan tretmana i specijalizovanu ponudu!

Galerija