Mobilne proteze

Mobilne proteze nose deca uzrasta pet do jedanaest godina. Funkcija proteze je ista kao kod fiksnih, ali je oblik proteze prilagođen zubima koji rastu. Deca protezu nose najmanje četiri sata dnevno, kao i tokom noći, tako da je ne moraju nositi u školu. Skidaju je tokom jela, uz obavezno pranja zuba pre vraćanja proteze. Mobilni aparat je vidljiv i u određenoj meri otežava govor, mada se deca brzo navikavaju da razumljivo govore sa aparatom.

Pored korekcije zagrižaja i pozicije zuba, ona služi i za odvikavanje od loših navika poput sisanja prsta, guranja zuba jezikom i disanja na usta. Kod ove vrste terapije, važno je da pacijent bude disciplinovan i da redovno nosi protezu jer će samo to dati adekvatne rezultate.

Ovi aparati su napravljeni od plastičnog dela koji drži metalne žice koje su u kontaktu sa zubima i veoma su laki za korišćenje i održavanje, što je u dečijem uzrastu veoma važno.

Mobilni

Ortodontski aparati

Prema načinu delovanja, postoje različiti ortodontski aparati:

  • Aktivni ortodontski aparati
  • Funkcionalni ortodontski aparati

Aktivni ortodontski aparat se pomoću žičanih elemenata (pasivni deo aparata) pričvršćuje za zube. Na taj način, stabilno stoji u ustima, a sadrži aktivne elemente pomoću kojih deluje na:

  • Pomeranje pojedinačnih zuba ili grupe zuba
  • Širenje i oblikovanje vilica i zubnih lukova
  • Održavanje postignutih rezultata posle terapije fiksnim protezama

Funkcionalni ortodontski aparati svoje dejstvo baziraju na aktiviranju funkcije određene grupe mišića. Proizvode silu koja se prenosi na koštano tkivo (gornju i donju vilicu) i dentoalveolarne strukture (zubi i njihov potporni aparat). Ovi aparati takođe deluju i na temporomandibularni (vilični) zglob.

Na taj način, utiče se na modifikaciju rasta, ispravljanje zagrižaja i korekciju nepravilnih orofacijalnih funkcija (gutanje, disanje, govor). U mlađem uzrastu, koriste se i za odvikavanje od loših navika, poput disanja na usta, stiskanja jezika ili sisanja prsta.

Neophodne su dve posete stomatologu kako bi se izradio aktivni ili pasivni ortodontski aparat. Pri prvoj poseti uzima se otisak. Tokom druge se dobija gotov aparat, uz stručno uputstvo o njegovom pravilnom korišćenju i održavanju.

Mini implanti

Mini-implanti najefikasnije rešavaju probleme pacijenata koji nose totalne zubne proteze, a nemaju uslova za ugradnju standardnih imlanata. Najučestalija prepreka jeste širina kosti. U ovakvim slučajevima, deficit vilične kosti onemogućava adekvatnu stabilizaciju i retenciju proteze. Upotrebom mini-implanata, proteze se bolje stabilizuju, a povećava se i efikasnost pri žvakanju. Totalne proteze stabilizovane mini-implantima vraćaju pacijentima neophodno samopouzdanje, posebno tokom žvakanja ili pričanja.

Postavljanje mini-implanata u Stomatološkoj ordinaciji Dr Minić je bezbolna i bezbedna intervencija, koja se obavlja pod lokalnom anestezijom. Mini-implanti mogu se ugraditi u viličnu kost i bez hirurškog reza kroz sluzokožu. Postoperacioni oporavak je brz i bez pratećih neprijatnosti, a mini-implanti, za razliku od standardnih implanata, dozvoljavaju momentalno opterećenje.

Zakažite besplatan pregled ili on-line konsultacije!

Pitanja i odgovori

Od čega se pravi mobilna proteza za decu?

Mobilna proteza se pravi od kombinacije metalne žice i akrilata. Nakon što se u dogovoru sa pacijentom pregleda stanje u ustima i izradi otisak, izrađuje se mobilna proteza. Proteza se izrađuje tako što se na osnovu otiska pravi deo od akrilata koji prijanja na nepce, kao i žica koja se postavlja na zube. Kada je u pitanju donja vilica, akrilat se postavlja na deo ispodjezičnog prostora.

Na samom početku nošenja proteze dolazi do pomeranja zuba i to iz korena, pa se može desiti da proteza napravi manje neprijatnosti i bolove. Vremenom se pacijenti priviknu, pa bez većih problema mogu da nose protezu i bez poteškoća komuniciraju sa ljudima.

Iako je mobilna proteza manje delotvorna u odnosu na fiksnu i može ispravljati samo zube koji još uvek nisu potpuno srasli, najveća prednost mobilne proteze je što je pacijent može stavljati i skidati.

Mobilna proteza se prema nekim pravilima uglavnom nosi noću, pa preko dana možete bez problema da funkcionišete.

Ovakva proteza lakša je i za održavanje.

Roditelji nam se često obraćaju sa ovim pitanjem. Za većinu ortodontskih problema kod kojih je indikovana terapija mobilnom protezom zubi se mogu u potpunosti dovesti u ispravan položaj. Potrebno je dete nosi protezu minimalno 16h tokom dana. Ako dete ipak ima neku od ozbiljnijih nepravilnosti, pa je posle mobilne potrebno da nosi i fiksnu protezu, takav plan terapije se roditeljima predoči na samom početku. Mobilna proteza u tim slučajevima služi da ublaži nepravilnost, tj. da promeni pravac rasta vilica u poželjan, što u značajnoj meri poboljšava krajnji rezultat.

Naravno postoje i slučajevi gde se mobilnom (dečijom) protezom ne mogu postići željeni rezultati, pa se takvim pacijentima preporučuje da sačekaju vreme za terapiju fiksnom protezom.