Preventivna i dečija stomatologija

Preventivna stomatologija je od izuzetne važnosti kako bi se sačuvalo zdravlje zuba, ali i kako bi oboljenje bilo pravovremeno otkriveno.

Preventivna stomatologija je praksa nege zuba i desni da bi ostali zdravi. Stomatolozi pomažu pacijentima da izbegnu karijes, bolesti desni, trošenje gleđi i još mnogo toga.

Redovne posete stomatologu, čak i ukoliko ne postoji problem, trebalo bi da budu obavezne i uvrežene u praksu svih ljudi.

U Stomatološkoj ordinaciji Dr Minić, preventivna stomatologija obuhvata nekoliko procesa:

  • Stomatološki pregled zuba i vilice
  • Savete o održavanju oralne higijene
  • Uklanjanje mekih i tvrdih naslaga
  • Zalivanje fisura
  • Fluorisanje zuba

Stomatološki pregled i saveti za održavanje oralne higijene

Stomatolozi ordinacije Dr Minić pacijentima savetuju redovne stomatološke preglede na svakih šest meseci. Rano otkrivanje problema na zubima ili desnima omogućava njihovo brže, temeljnije, bezbolnije i efikasnije rešavanje.

Tokom pregleda, stomatolog će pregledati zube i desni, a zatim dati korisne savete o efikasnom održavanju oralne higijene. Takođe, on će odgovoriti na sva pitanja i razrešiti sve nedoumice pacijenta.

 

Uklanjanje mekih i tvrdih naslaga

Meke i tvrde zubne naslage (zubni plak i kamenac), kao i promene u pigmentaciji, nisu samo estetski problem. Reč je o lepljivim slojevima bakterija i ostataka hrane koji mogu prouzrokovati oboljenje zuba i desni.

Tretman uklanjanja naslaga sprovodi se ultrazvukom i vazdušnim poliranjem, poznatim i kao peskiranje zuba.

Ultrazvučno uklanjanje kamenca je neinvazivna i bezbolna tehnika uklanjanja tvrdih naslaga sa zuba. One se običnim i svakodnevnim četkanjem i pranjem zuba ne mogu u potpunosti ukloniti.

Vazdušno poliranje (peskiranje) zuba je novi, sve popularniji metod čišćenja zuba. Nakon ultrazvučnog čišćenja kamenca, tretman se nastavlja vazdušnim poliranjem pomoću aparata za peskiranje zuba Air Flow.

Zalivanje fisura

Zalivanje fisura je izuzetno efikasan postupak koji se primenjuje u sprečavanju nastanka karijesa na griznim površinama kutnjaka i pretkutnjaka.

Ovaj proces se najčešće obavlja u periodu kada su zubi najpodložniji karijesu, odnosno između 6. i 7. godine.

Zalivanjem fisura, zub se može zaštititi na veoma dug period, od jedne do čak deset godina. Postupak je potpuno bezbolan i traje nekoliko minuta.

Fluorisanje zuba

Fluorisanjem zuba povećava se njihova otpornost na karijes. Takođe, podstiče se remineralizacija zuba. Isto tako, ukoliko postoje karijesne lezije, njihovo širenje se ovim procesom zaustavlja.

Za fluorisanje zuba se koriste paste i rastvori na bazi fluora. Procedura podrazumeva direktnu aplikaciju fluora na zubne površine i traje veoma kratko. U zavisnosti od individualnog oralnog zdravlja pacijenta, fluorisanje se može ponavljati na svakih tri, šest ili dvanaest meseci.

Zakažite besplatan pregled ili on-line konsultacije!