Fiksne proteze

Postoje više tipova fiksnih proteza, pri čemu sve jednako dobro obavljaju svoju primarnu ulogu vraćanja zuba u pravilan položaj. Razlike su samo u izgledu proteze, njenoj udobnosti, intervalu između kontrola i vidljivosti proteze.

Fiksna proteza sastoji se iz tri dela:

• bravica koje se lepe na zube
• lukova
• gumica, koje su spona između luka i bravice. Kod samoligirajućih proteza ne postoje gumice.

S obzirom na svoj položaj, odnosno na kojoj strani zuba se postavljaju, mogu biti:

Vestibularne – ovo su klasične proteze koje se lepe sa spoljašnje prednje strane zuba
Lingvalne – nalaze se sa unutrašnje strane zuba prema jeziku

Tipovi fiksnih proteza

Klasična fiksna proteza sa metalnim bravicama

Ovaj tip proteza je najpovoljniji i odličan je za decu zbog bravica u boji, kao i za starije, koji vole svoju protezu i ne stide se da je pokažu. Svi njeni delovi su napravljeni od metala, tamno ili svetlosive boje.

Estetska proteza safir - staklo

Proteza sa safirnim bravicama, kako joj sam naziv kaže, ima bravice za zube izrađene od monokristalnog ili polikristalnog safira u boji zuba. Prednosti koje ima ovaj aparat za ispravljanje zuba su čisto estetske prirode.

Samoligirajuće proteze

Samoligirajuće proteze koriste klipove na bravicama umesto elastičnih ligatura (gumica). Kao rezultat toga, manja je količina trenja na protezi, što dovodi do preciznijeg i bržeg pomeranja zuba.

Ovakve proteze u određenim slučajevima mogu skratiti tretman, a koliko je konkretan slučaj pogodan za samoligirajuću protezu i koliko bi takva proteza mogla skratiti tretman moguće je utvrditi nakon analize ortopan snimka i pregleda u ordinaciji. Pranje zuba je olakšano, a dodatna prednost je i nešto ređa kontrola nego kod klasičnih proteza. Mogu imati metalne ili providne bravice.

Iconix®

U pitanju su specijalno dizajnirane bravice koje objedinjuju najbolje od klasične i estetske vrste. Izrađene su od metala, ali poseduju zlatni premaz. Zahvaljujući ovoj kombinaciji umesto hladne i neprivlačne metalne nijanse, ove bravice krasi sofisticirana šampanj nijansa. Time je obezbeđena besprekorna estetika tokom nošenja. Specijalna konstrukcija i manje dimenzije omogućavaju lakše postavljanje i skidanje, bolje prijanjanje i veću predvidljivost kretanja zuba.

Zakažite besplatan pregled ili on-line konsultacije!

Ispravljanje zuba fiksnim protezama

U četiri koraka

Inicijalni pregled i konsultacije sa pacijentom

Nakon što je obavio dijagnostičke preglede ortodont pacijentu preporučuje odgovarajući tip proteze i plan terapije.

Postavljanje aparata (proteze)

Ovo je korak kada vam se postavljaju aparati (proteze). Nakon postavljanja bravica i lukova, pacijent će imati slobodu da bira gumice u boji. 

Periodični pregledi i prilagođavanja proteze

Ovaj korak se sastoji od rutinskih pregleda obično na svakih 4-6 nedelja, što omogućava vašem ortodontu da prati napredak i izvrši prilagođavanja. Proteze se podešavaju, ligature (gumice) u boji se menjaju i beleži se napredak. Kada sve bude kako je predviđeno proteze se skidaju, a zubi poliraju.

Skidanje proteze i nošenje ritejnera

Nakon završene ortodontske terapije i skidanja proteze sledi faza retencije koja je jednako važna kao i nošenje aparata (proteze). Ritejner za zube se kreira na osnovu otiska zuba pacijenta. Postoji vise vrsta ritejnera: fiksni (pričvršćen za zube), u obliku pokretnog pločastog aparata ili kao alajner (folija). Funkcija ritejnera je da održi zube u ispravljenom položaju.

Pitanja i odgovori

Koliko vremena bi trebalo da prođe između dve kontrole?

Trebalo bi da prođe period od 4 do 6 nedelja između svake kontrole kako bi se omogućilo vreme da se zubi pomere. Učestalost pregleda zavisi od nameravanog pomeranja zuba i vrste zubne žice koja se koristi.

Većina pacijenata će osetiti stezanje ili bol u zubima ubrzo nakon postavljanja ili podešavanja proteza što se obično javlja četiri do šest sati nakon pregleda i može trajati nekoliko dana. Ovo se dešava zbog promene položaja zuba . Analgetički lekovi kao što su paracetamol ili ibuprofen mogu biti korisni za ublažavanje bolova.