Oralna hirurgija

Oralna hirurgija

Oralna hirurgija je grana stomatologije koja se bavi primenom hirurških metoda lečenja tvrdih i mekih tkiva usne duplje. Tom prilikom se uglavnom koristi lokalna anestezija. Oralne hirurške intervencije su bezbolne.

U retkim slučajevima je, pored lokalne anestezije, potrebno dodati i sedativ. To se, najčešće, događa kada se pacijent iracionalno plaši intervencije.

Oralna hirurgija – Tretmani u Stomatološkoj ordinaciji Dr Minić

Postoji mnogo vrsta oralne hirurgije, uključujući hirurške zahvate, poput uklanjanja zuba ili korenskog kanala. Neke oralne hirurške intervencije podrazumevaju i repozicioniranje vilice ili uklanjanje tumora.

U Stomatološkoj ordinaciji Dr Minić standardno sprovodimo brojne tretmane:

1. Vađenje zuba i zaostalih zubnih korenova. Ukoliko zub nije moguće izlečiti, pribegava se njegovom uklanjanju. Ponekad je potrebno izvaditi samo zub, a nekad i koren i živac zuba.

2. Hirurško vađenje umnjaka. Ukoliko je potrebno izvaditi umnjak izrastao iznad desni ili urastao u vilicu, Stomatološka ordinacija Dr Minić je pravo mesto.

3. Apikotomija. Tretman za očuvanje zuba i eliminisanje žarišta infekcije koji nisu adekvatno izlečeni terapijom kanala korena. Ovim postupkom se izbegava vađenje zuba. Hirurška intervencija se izvodi pod lokalnom anestezijom i za pacijenta je potpuno bezbolna i bezbedna.

4. Cistektomija. Reč je o proceduri uklanjanja cisti iz vilice. One mogu da budu razvojne i inflamatorne.

5. Zatvaranje sinusa. Proces plastike sinusa ili zatvaranja sinusa često je potreban nakon vađenja zuba ili komplikovanije procedure. Neretko se događa da se sinusni kanal otvori prilikom vađenja zuba.

Problemi sa sinusima i oralne nadoknade

Ne treba zaboraviti da su zubi i koreni zuba povezani sa sinusnim kanalima koji mogu značajno ugroziti oralno zdravlje.

6. Sinuslift (sinusgraft ili sinusaugmentation). Oralno-hirurški postupak koji ima za cilj povećanje visine kosti gornje vilice u predelu pretkutnjaka ili kutnjaka. Ovom procedurom se priprema mesto za buduće postavljanje zubnih implanata. Postoji nekoliko mogućih razloga za ovu proceduru:

  • Resorpcija ili gubitak koštanog tkiva. Najčešće se događa nakon vađenja zuba, obično kao posledica dužeg vremenskog raspona između vađenja zuba i postavljanja zubnog implanta;
  • Saniranje posledica parodontopatije (bolesti desni);
  • Pod gornjoviličnog (maksilarnog sinusa) suviše je blizu mesta gde se postavlja zubni implant. Ukoliko nema dovoljno koštanog tkiva na mestu gde treba postaviti implant, vrši se ova intervencija. Sinuslift se sprovodi kako bi se sprečilo ugrožavanje integriteta sinusa.

Hirurškoj proceduri prethodi analiza 3D snimka. Postupak započinje pravljenjem hirurškog reza na desnima (gingiva). Hirurg zatim odiže režanj (tkivo), otkrivajući bočni, koštani zid sinusa. Na lateralnom sinusnom zidu se pravi otvor (takozvani prozor), pokriven tankom sluzokožnom membranom. Membrana se pažljivo odiže i odvaja od koštanih zidova sinusa, a u novonastali prostor postavlja se kost (BIOSS). Na taj način povećava se koštana masa na mestu buduće ugradnje implanta. Nakon perioda od 36 meseci, ugrađuje se i sam implant. Ova hirurška intervencija se izvodi pod lokalnom anestezijom i potpuno je bezbedna i bezbolna za pacijenta.

7. Pretprotetska priprema hirurškim putem. Procedura kojom se koriguju nepravilnosti na viličnoj kosti i mekim tkivima. Na taj način, stvaraju se optimalni uslovi za izradu protetske nadoknade. Pretprotetskom hirurgijom obuhvaćene su sledeće procedure: nivelacija alveolarnog grebena, odstranjivanje hipertrofiranog mekog tkiva, plastika vestibularne brazde i reimplantacije.

8. Augmentacija. Hirurška procedura za nadoknadu vilične kosti.