Oralna hirurgija

Oralna hirurgija je grana stomatologije koja se bavi primenom hirurških metoda lečenja tvrdih i mekih tkiva usne duplje. Tom prilikom se uglavnom koristi lokalna anestezija. Oralne hirurške intervencije su bezbolne.

U retkim slučajevima je, pored lokalne anestezije, potrebno dodati i sedativ. To se, najčešće, događa kada se pacijent iracionalno plaši intervencije.

Oralna hirurgija

Vrste tretmana

Postoji mnogo vrsta oralne hirurgije, uključujući hirurške zahvate, poput uklanjanja zuba ili korenskog kanala. Neke oralne hirurške intervencije podrazumevaju i repozicioniranje vilice ili uklanjanje tumora.

Vađenje zuba i zaostalih zubnih korenova

Ukoliko zub nije moguće izlečiti, pribegava se njegovom uklanjanju. Ponekad je potrebno izvaditi samo zub, a nekad i koren i živac zuba.

Hirurško vađenje umnjaka

Ukoliko je potrebno izvaditi umnjak izrastao iznad desni ili urastao u vilicu, Stomatološka ordinacija Dr Minić je pravo mesto.

Apikotomija

Tretman za očuvanje zuba i eliminisanje žarišta infekcije koji nisu adekvatno izlečeni terapijom kanala korena. Ovim postupkom se izbegava vađenje zuba. Hirurška intervencija se izvodi pod lokalnom anestezijom i za pacijenta je potpuno bezbolna i bezbedna.

Cistektomija

Reč je o proceduri uklanjanja cisti iz vilice. One mogu da budu razvojne i inflamatorne.

Zakažite besplatan pregled ili on-line konsultacije!

Problemi sa sinusima

I oralne nadoknade

Ne treba zaboraviti da su zubi i koreni zuba povezani sa sinusnim kanalima koji mogu značajno ugroziti oralno zdravlje.

Sinuslift (sinusgraft ili sinusaugmentation)

Oralno-hirurški postupak koji ima za cilj povećanje visine kosti gornje vilice u predelu pretkutnjaka ili kutnjaka. Ovom procedurom se priprema mesto za buduće postavljanje zubnih implanata. Postoji nekoliko mogućih razloga za ovu proceduru:

  • Resorpcija ili gubitak koštanog tkiva. Najčešće se događa nakon vađenja zuba, obično kao posledica dužeg vremenskog raspona između vađenja zuba i postavljanja zubnog implanta;
  • Saniranje posledica parodontopatije (bolesti desni);
  • Pod gornjoviličnog (maksilarnog sinusa) suviše je blizu mesta gde se postavlja zubni implant. Ukoliko nema dovoljno koštanog tkiva na mestu gde treba postaviti implant, vrši se ova intervencija. Sinuslift se sprovodi kako bi se sprečilo ugrožavanje integriteta sinusa.

Hirurškoj proceduri prethodi analiza 3D snimka. Postupak započinje pravljenjem hirurškog reza na desnima (gingiva). Hirurg zatim odiže režanj (tkivo), otkrivajući bočni, koštani zid sinusa. Na lateralnom sinusnom zidu se pravi otvor (takozvani prozor), pokriven tankom sluzokožnom membranom. Membrana se pažljivo odiže i odvaja od koštanih zidova sinusa, a u novonastali prostor postavlja se kost (BIOSS). Na taj način povećava se koštana masa na mestu buduće ugradnje implanta. Nakon perioda od 36 meseci, ugrađuje se i sam implant. Ova hirurška intervencija se izvodi pod lokalnom anestezijom i potpuno je bezbedna i bezbolna za pacijenta.

Pretprotetska priprema hirurškim putem

Procedura kojom se koriguju nepravilnosti na viličnoj kosti i mekim tkivima. Na taj način, stvaraju se optimalni uslovi za izradu protetske nadoknade. Pretprotetskom hirurgijom obuhvaćene su sledeće procedure: nivelacija alveolarnog grebena, odstranjivanje hipertrofiranog mekog tkiva, plastika vestibularne brazde i reimplantacije.

Augmentacija

Hirurška procedura za nadoknadu vilične kosti.