• Bulevar Vojvode Mišića 33/1, Beograd
  • office@drminic.com
  • +381 (0) 63 210 026 | +381 (0) 11 2647 195

Zubni implanti za bolju funkcionalnost i estetiku

zubni implanti dr minić 1

Zubni implanti su jedan od najpouzdanijih i najboljih načina da se reši problem bezubosti. Krezubost može biti delimična i potpuna, a može se javiti kako u gornjoj, tako i u donjoj vilici. U oba slučaja, doprinosi njihovoj disfunkcionalnosti i nezadovoljavajućem estetskom učinku.

Koji su uzroci bezubosti?

Uzroci bezubosti su mnogostruki, ali se većina njih može podvesti podvesti pod pojam neadekvatne oralne higijene.

Usled neredovnog i nedovoljnog održavanja higijene, na zubima se javlja dentalni plak i kvar. Karijes, kao prvi u nizu dentogenih oboljenja, veliki je uzročnik gubitka zuba.

Takođe, on često uzrokuje infekcije usta i zuba, poput apscesa ili flegmone. Do infekcija mogu dovesti i takozvani parodontalni džepovi, koji su, po pravilu, početak značajnijeg oboljenja.

Zbog ovoga je neophodno još od najranijeg uzrasta usvojiti zdrave higijenske navike održavanja oralnog zdravlja. Preventivna stomatologija mora postati obavezni deo primarne zdravstvene nege svakog društva.

Zašto je važno rešiti problem krezubosti?

Estetski efekat je jedan od prvih razloga zbog kojeg se donosi odluka o ugradnji zubnih nadoknada. Osim ovog problema, značajniji se čini onaj funkcionalne prirode.

Ukoliko u vilici ostane samo jedno prazno mesto usled uklanjanja zuba, ceo dentalni niz se remeti. To znači da susedni zubi s vremenom natkriljuju upražnjeno mesto, modifikujući položaj svog vrata i korena. Ova progresivna promena dalje vodi do uranjanja njihove krunice u tkivo ekstrahovanog zuba.

zubni implanti dr minić 4

U ovom slučaju, dolazi i do poremećaja položaja okolnih kontaktnih zuba, koji se takođe pomeraju. Kao posledica patološke migracije zuba, javljaju se pomenuti parodontalni džepovi.

Pored toga što omogućavaju prodor mikroorganizama u dentalno tkivo i time uzrokuju dentogene infekcije, parodontalni džepovi predstavljaju početak parodontopatije.

Parodontopatija, kao jedno od najozbiljnijih oboljenja usta i zuba, podrazumeva klaćenje i ispadanje zuba iz čašice. Ovo oboljenje je izuzetno progresivno i, ukoliko se ne zbrine, može dovesti do rapidnog gubljenja svih zuba.

Parodontopatija se mora lečiti

Već na prve naznake ogoljenosti vrata zuba, mora se reagovati. Nepridržavanjem terapije koju je stomatolog propisao, rizikuje se stadijum uznapredovale parodontopatije. Tada je teško spasti zube i jedino rešenje predstavljaju zubni implanti ili protetski aparati.

Ekstrakcija ili samostalno ispadanje zuba povlači za sobom niz zdravstvenih problema. Ljudski organizam je sistem i samo dobrom međusobnom korelacijom organa može se obezbediti njihovo pravilno funkcionisanje.

Primarna uloga zuba kidanje i žvakanje hrane. Nedostatak makar jednog zuba u vilici može poremetiti ovaj proces.

Mrveći hranu i pretvarajući je u kašu, zubi je pripremaju za digestivni trakt. Nedovoljnom obradom hrane usled gubitka zuba, ona se teže vari. Zbog toga ne trpi samo sistem organa za varenje, nego i jetra, bubrezi i kardiovaskularni sistem.

Ako je kod pacijenta dijagnostikovana apsolutna bezubost, zbrinjavanje u vidu dentalnih nadoknada postavlja se kao neodložno.

Zbog čega su zubni implanti najefiksnije rešenje za problem bezubosti?

Sve više je onih koji se odlučuju za izradu zubnih nadoknada u vidu implanata. Savremena dostignuća na polju implantologije i sigurnost u njihovoj primeni, doprineli su ekspanziji ove stomatološke grane.

Zubni implanti predstavljaju cilindre (svojevrsne šrafove), koji se ugrađuju u alveolarnu kost. Implanti se izrađuju od titanijuma, plemenitog materijala koji srasta sa viličnom kosti i okolnim tkivom.

zubni implanti dr minić 2

Titan je poznat po svojoj biokompatibilnosti i baktericidnim osobinama. Zbog toga organizam u 99 % slučajeva implante ne odbacuje kao strano telo. Oni se veoma uspešno adaptiraju i ne dovode do povlačenja desni i redukcije kosti. Dakle, oseointegracija je potpuna, a kontraindikacije su u većini slučajeva isključene.

To znači da implanti u vilici mogu ostati praktično do kraja života. To im daje primat u odnosu na dentalne mostove. Pacijenti se na implante brzo navikavaju i, prema sopstvenom svedočenju, osećaju ih kao prirodne zube.

U poređenju sa fiksnim i mobilnim protetskim naknadama, zubni implanti imaju još neke prednosti. Prilikom njihove ugradnje nije potrebno brusiti susedne zube, što je slučaj kod postavljanja mosta. Takođe, implanti se ugrađuju na mesto nedostajućih zuba. Imitirajući koren zuba, oni mogu biti nosioci krunica i fiksnih protetskih aparata u bezubim vilicama.

Najbolji zubni implanti za zdravlje i lepotu

Ugradnjom zubnih implanata, stabilizuje se vilična kost i sprečava se gubitak koštane mase. Na taj način, doprinosi se održanju alveolarne kosti, čime se posredno podupiru i meka tkiva usana i obraza.

 

zubni implanti dr minić 3

Primenom najsavremenijih metoda i materijala eminentnih proizvođača, u stomatološkoj ordinaciji Dr Minić dobićete najkvalitetnije zubne implante. Budimo vaš pouzdani partner u ponovnom uspostavljanju dentalnog niza i trajnog zadovoljstva.

One Reply to “Zubni implanti za bolju funkcionalnost i estetiku”

  1. […] je prisustvo anesteziologa. Ova vrsta sedacije indikovana je kod većih zahvata, poput ugradnje implanata ili brušenja zuba za postavljanje mostova ili vinira. U nju se pacijent uvodi 15-ak minuta pre […]

Comments are closed.