Razumevanje komponenti zubnih implantata: šraf, abutment i krunica

Osnovni cilj ugradnje zubnih implanata je nadoknada izgubljenih zuba, poboljšanje funkcije žvakanja i govora, postizanje što bolje estetike i uspostavljanje sidrišta budućeg fiksnog ili mobilnog protetskog rada.

Zubni implantati su revolucionirali način na koji pristupamo zameni zuba nudeći izdržljivo i prirodno rešenje za zube koji nedostaju. Razumevanje komponenti zubnih implantata može pomoći u demistifikaciji procesa i postavljanju realnih očekivanja. U ovom postu ćemo da razložimo i objasnimo tri ključna dela zubnog implantata: šrafove, abutmente i krunice.

U Stomatološkoj ordinaciji dr Minić koristimo Bredent i Straumann zubne implante koji su u samom vrhu kvaliteta i tehnologije. Pogledaj stranicu cene Bredent i Straumann implanata.

Šraf implantata

Šraf implantata je osnova zubnog implantata. Napravljen je od biokompatibilnih materijala najčešće titanijuma i hirurški se postavlja u kost vilice gde je nekada bio koren zuba koji nedostaje. Ova komponenta služi kao stabilno sidro za ceo implant.

Nakon postavljanja, šraf prolazi kroz proces koji se zove oseointegracija, gde se spaja sa viličnom kosti. Ova integracija stvara snažnu i trajnu vezu, slično kao prirodni koren zuba. Biokompatibilni materijal takođe osigurava da šraf ne samo da je prihvaćen od strane tela, već je i otporan na koroziju i habanje.

Abutment implantata

Jednom kada je šraf implantata bezbedno postavljen i integrisan sa viličnom kosti, sledeći korak je pričvršćivanje abutmenta. Abutment je konektor koji se nalazi na vrhu implantata i drži krunu na mestu.

Abutment obezbeđuje stabilnu i sigurnu vezu između šrafa i krune. Abutmenti mogu biti prilagođeni u obliku i pod uglom kako bi se osiguralo da se krunica savršeno uklapa sa okolnim zubima i pruža prirodan zagrižaj. Ukratko, abutment deluje kao most između postolja implantata i krune, obezbeđujući da je konačna restauracija funkcionalna i estetski ugodna.

Krunica implantata

Kruna je vidljivi deo zubnog implantata koji izgleda i funkcioniše kao prirodni zub. Izrađuje se po meri da odgovara veličini, obliku i boji vaših postojećih zuba, obezbeđujući besprekoran i prirodan izgled. Krune mogu biti metalo-keramičke i bezmetalne. Pogledajte cene u Stomatološkoj ordinaciji dr Minić.

Krunice se obično prave od porcelana ili keramičkih materijala koji oponašaju izgled i prozirnost prirodnih zuba. Dobro napravljena krunica takođe vraća punu funkciju žvakanja i održava poravnanje i razmak okolnih zuba.

CEREC AC - kompjuterizovana izrada krunica i mostova
CEREC AC – kompjuterizovana izrada krunica i mostova

O krunicama za implantate treba da se brinete na isti način na koji negujete prirodne zube: četkanje bar dva puta dnevno, ispiranje usta vodom za ispiranje usta i čišćenje koncem. Iako se krunice neće raspadati kao prirodni zubi, ipak je važno da se pridržavate ove rutine radi opšteg oralnog zdravlja. Pročitajte više o CEREC AC metodi izrade krunica

Krunica je konačna komponenta koja dovršava zubni implantat i jedini je deo implantata koji se vidi kada se proces završi.

U Stomatološkoj ordinaciji dr Minić se krunice izrađuju klasičnom metodom (protetičar) ili najsavremenijom CEREC AC metodom kada se na osnovu 3D modela koji radimo direktno u stolici, izmodeluje zub i zatim se na osnovu tog modela izrađuje savršena krunica glodanjem iz specijalnih keramičkih blokovai to sve u toku samo jedne posete našoj ordinaciji.

Pozovoite nas radi konsultacija ili zakažite besplatan pregled: 063 210 026

Najnovije sa bloga

Zakažite besplatan pregled ili on-line konsultacije!