bruksizam Stomatološka ordinacija Dr Minić

Bruksizam – do čega može dovesti škrgutanje zubima?

Bruksizam predstavlja prekomerno stiskanje vilica i škrgutanje zubima, koje može dovesti do oštećenja zubne gleđi. Frakture zuba i poremećaj viličnog zgloba, te oštećenje potpornog aparata zuba, takođe su potencijalne posledice trenja zuba. Zbog toga je veoma važno blagovremeno reagovati i zaštiti se od ove neprijatne pojave.

Uzroci i simptomi škrguta zuba

Svrsishodnost mišića poglavine i vrata ogleda se u omogućavanju funkcionisanja orofacijalnog sistema. Za bruksizam je tipično odsustvo funkcionalnosti mišićne aktivnosti, zbog čega se on svrstava u takozvane parafunkcije.

Najčešći uzroci bruksizma su intenzivni stres i anksioznost. Reakcija na ove negativne stimuluse uobičajeno se manifestuje tokom noći. Zbog toga se škripanje zubima uglavnom javlja u snu, kao iracionalna radnja.

Osobe koje pate od ovog problema obično nisu svesne noćnih aktivnosti svojih vilica. Na postojanje problema im ukazuju bračni partneri, ali i učestala buđenja sa glavoboljom i bolom u vilicama.

bruksizam Stomatološka ordinacija Dr Minić

Međutim, nekada je nervna napetost toliko visoka da se zubi snažno taru jedan o drugi i tokom dana. Zbog toga je bitno rešiti pitanje uzroka anksioznih poremećaja ili neuroloških oboljenja.

U ovom slučaju, neophodan je interdisciplinarni pristup rešavanju ovog kompleksnog problema. Nakon stomatološkog pregleda, odrediće se najbolji vid terapije. Po potrebi, pacijent će biti upućen neurologu, odnosno psihoterapeutu.

Bruksizam – šta još može uticati na njegovu pojavu?

Osim psiholoških problema, uzročnici škrgutanja zubima mogu biti i organske prirode. Jedan od njih je deficit magnezijuma, koji je potreban za regularno funkcionisanje nervnog i mišićnog sistema. Ukoliko se u organizam svakodnevno ne unose dovoljne količine ovog minerala, dolazi do poremećaja metabolizma i rada mnogih organa.

Poznato je da alkoholna pića, kafa i cigarete inače nepovoljno utiču na organizam. Njihovo negativno dejstvo naročito se odražava na nervni sistem. Veće količine nikotina, kofeina ili alkohola mogu uzrokovati bruksizam ili ga intenzifikovati.

Nepravilna okluzija (zagrižaj) usled loše korelacije gornjih i donjih zuba, takođe za posledicu može imati bruksizam. Malokluzija se javlja i kod dece i kod odraslih, a reguliše se ortodontskom terapijom.

Izgled zuba pogođenih bruksizmom

Osobe koje dugoročno pate od ovog temporomandibularnog poremećaja, ne trpe samo bol u slepoočnom delu, vilicama i ušima. One su pod dodatnim pritiskom i zbog narušavanja estetike svoga lica.

Ukoliko škrgutanje zubima traje isuviše dugo, zasigurno dolazi do takozvane erozije zuba. Forsirano stiskanje vilica i intenzivno trenje među njima uzrokuju oštećenje zubnih ispuna i desni, ali i krzanje zubne gleđi. To dovodi do pojave oštrih ivica i abradiranosti zuba.

bruksizam Stomatološka ordinacija Dr Minić

Naprsnuća na krunici najčešće su naznake konačne frakture zuba. U tom slučaju, neophodno je postaviti zubne nadoknade (krunice, vinire, inleje, onleje) kako bi se ponovno uspostavila narušena funkcionalnost vilica.

Bruksizam – ima li rešenja za škrgutanje zubima?

Stomatolozi iz ordinacije Dr Minić pomoći će vam da zaštitite svoje zube i izborite se sa bruksizmom na najefikasniji način.

Primenom štitnika za zube, takozvanih splintova, mogu se preduprediti dalja oštećenja zuba i vilica nastalih usled trenja. Ukoliko je potrebno, stomatolog će primeniti i medikamentoznu terapiju kako bi olakšao tegobe pacijenta. Injektiranjem analgetika i botulinskog toksina za opuštanje viličnog zgloba i mišića, doprinosi se redukciji bola i trenutnoj relaksaciji.

Noćna zaštita u vidu okluzalnih splintova dobar je način da se spreči oštecenje dentalnog tkiva. Nakon uzimanja otiska donje i gornje vilice, pristupa se izradi ovih specijalnih navlaka. Materijali renomiranih proizvođača, koji se koriste u našoj ordinaciji, zadovoljavaju najviše zdravstvene i funkcionalne standarde.

Splint se uobičajeno postavlja noću, ali ga je ponekad neophodno nositi i nekoliko sati tokom dana. Prve kontrole se zakazuju svake sedmice, a kasnije jednom mesečno. Nošenje štitnika za zube traje najmanje tri-četiri meseca, po potrebi i duže.

Kako se tretiraju zubi oštećeni bruksizmom?

Osim nošenja splinta, neophodno je zbrinuti zube kod kojih je već došlo do evidentnog oštećenja. Selektivno brušenje i sancija postojećih fraktura samo su neki od vidova terapije oštećenih zuba. Postavljanje ispuna i protetskih nadoknada (krunica, mostova, vinira, inleja, onleja) takođe su deo terapeutskih metoda.

Detaljnim pregledom, RTG snimkom i uspostavljanjem anamneze, specijalisti iz Stomatološke ordinacije Dr Minić odrediće najsvrsishodniji vid terapije bruksizma. Za sve savete i potrebe u pogledu očuvanja oralnog zdravlja, stojimo vam na usluzi.

Najnovije sa bloga

Zakažite besplatan pregled ili on-line konsultacije!